четврток, 21 септември 2023
ПочетнаКОМПАНИИ„UBS“ ќе го одложи својот извештај за вториот квартал до крајот на...

„UBS“ ќе го одложи својот извештај за вториот квартал до крајот на август

Швајцарскиот кредитор „UBS Group AG“ може да го одложи објавувањето на финансиските резултати за вториот квартал до крајот на август, кога ќе има можност да обезбеди ажурирање за своите планови за домашниот бизнис на „Credit Suisse Group AG“, пишува „Financial Times“.

„UBS“ треба да го претстави својот извештај на 25-ти јули, но голем број нерешени детали за владината поддршка при итно преземање на „Credit Suisse“ и различните сметководствени системи на двете банки ќе го одложат објавувањето на податоците, соопшти „FT“, цитирајќи познати извори.

Банката со седиште во Цирих очекува профит од околу 34,8 милијарди долари како резултат на спасувачката програма на „Credit Suisse“, истовремено предупредувајќи дека исто така се соочува со потенцијални правни и регулаторни трошоци од милијарди долари.

Иако има корист од владина гаранција од 9 милијарди швајцарски франци (9,9 милијарди долари) за некои од загубите што може да ги направи на позициите на „Credit Suisse“, главниот извршен директор Серџо Ермоти рече дека е „исклучително малку веројатно“ владата да претрпи финансиски удар.

Аналитичарите посочија дека домашниот бизнис на „Credit Suisse“, „Swiss Universal Bank“, веројатно вреди неколку пати повеќе од она што „UBS“ го плати за компанијата.

Во втората половина на мај, Европската комисија (ЕК) го одобри купувањето на „Credit Suisse“, откако регулаторите рекоа дека договорот нема да предизвика значителна загриженост за конкуренцијата.

ЕК го одобри спојувањето по брзото едномесечен преглед на условите, што покажа дека конкуренцијата нема да биде засегната на „ниту еден од испитаните пазари“ во управувањето со богатството и средствата и инвестициското банкарство.

„Комбинираниот ентитет ќе продолжи да се соочува со значителен конкурентски притисок од широк опсег на конкуренти на сите овие пазари“, се вели во соопштението на ЕК.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП