27 февруари, 2024
ПочетнаКОМПАНИИАнализа на Денар: Што се случило со Клиника Жан Митрев во 2020...

Анализа на Денар: Што се случило со Клиника Жан Митрев во 2020 година

Како една од водечките клиники во Северна Македонија, клиниката Жан Митрев постојано дава исклучителни здравствени услуги и постигнува извонреден успех во последните години. Сепак, од клучно значење е да се признае дека дури и најдобрите организации се соочуваат со повремени неуспеси. Во 2022 година, Клиниката Жан Митрев доживеа предизвикувачка година, обележана со финансиски загуби и пад на перформансите.

Во изминатите пет години, Клиниката Жан Митрев беше светилник на извонредност во здравствената заштита, постојано обезбедувајќи исклучителни медицински услуги за пациентите од целиот регион. Посветеноста на клиниката за напредна технологија, високо квалификувани медицински професионалци и грижа насочена кон пациентите собра широко распространето признание и пофалби. Нивниот постојан финансиски раст и позитивните биланси беа доказ за нивниот успех и довербата што луѓето ја даваа во нивните услуги.

Година на предизвик: 2022 година

И покрај историјата на успехот на клиниката, од витално значење е да се признае дека ниту една организација не е имуна на предизвици. Во 2022 година, Клиниката Жан Митрев наиде на година на финансиска загуба и пад на нивните вкупни перформанси.

Клиниката Жан Митрев за периодот јануари-декември 2022 година оствари вкупни приходи во износ од 19.619.924 евра што е за речиси 40 отсто помалку во однос на претходната година кога приходите изнесувале 32.517.687 евра.

Вкупните расходи на болницата за 2022 година изнесувале 20.212.550 евра и се намалени во однос на 2021 година.

Болницата Жан Митрев за 2022 година прокнижи загуба од 435.000 евра.

Доколку се анализираат приходите на болницата во последните 7 години, тие имале нагорен тренд, се до 2022 година, кога нагло паднаа за околу 40 отсто.

Според графиконот погоре може да забележиме дека добивката имала нагорен тренд се до 2021 година, за потоа процентот на учество на добивката по ЕБИТ во вкупните приходи, од 41,17% да се намали на 18.26%.

Доколку направиме компарација помеѓу двете најголеми приватни болници Жан Митрев Клиник и Ачибадем Систина за проценот на зголемување на тековната добивка со претходната од 2015-2021 ќе забележиме дека по 2019 година кај Жан Митрев има значително опаѓање.

Прилагодување и надминување

И покрај финансиските загуби и намалените перформанси во 2022 година, Клиниката Жан Митрев покажа издржливост и решителност во управувањето на овие предизвици. Раководството и посветениот персонал на клиниката беа проактивни во прилагодувањето на нивните стратегии на развојот на здравствениот пејзаж. Тие спроведоа мерки за заштеда на трошоците, истражија нови текови на приходи и се фокусираа на обезбедување основни услуги за заедницата, дури и во услови на неволја.

Движење напред: Обновен фокус

Неуспесите што ги доживеа Клиниката Жан Митрев во 2022 година дадоа вредни лекции и можност за раст. Клиниката останува посветена на враќањето на својата финансиска стабилност, истовремено поддржувајќи ја својата посветеност за исклучителна грижа за пациентите. Со прифаќање на иновациите, преиспитување на оперативните стратегии и продолжување со привлекување врвни таленти, Клиниката Жан Митрев е подготвена да се врати посилна од кога било.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП