14 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Nvidia“ се приближува кон пазарна вредност од 1 трилион долари

„Nvidia“ се приближува кон пазарна вредност од 1 трилион долари

Акциите на „Nvidia“ скокнаа за 25% во тргувањето по работното време во средата, откако директорите на компанијата прогнозираа дека приходите ќе го надминат рекордот на компанијата за повеќе од 30% во тековниот квартал.

Причината за храбрата прогноза е желбата на технолошките компании да ги искористат предностите на напредокот во вештачката интелигенција, која во голема мера се напојува од компјутерската технологија на „Nvidia“, забележува „MarketWatch“.

Компанијата ја заврши трговската сесија во средата со пазарна капитализација, вкупната вредност на сите акции, од околу 754,3 милијарди долари, според „FactSet“. Зголемувањето од 25% би додало скоро 189 милијарди долари на тој вкупен износ, со што компанијата ќе се доближи до вреднување од 1 трилион долари.

Само шест американски компании некогаш достигнале пазарна капитализација од 1 трилион долари: „Apple“ и „Microsoft“ моментално вредат по повеќе од 2 трилиони долари. Матичната компанија на „Google“, „Alphabet“ и „Amazon.com“ имаат проценки од повеќе од 1 трилион долари. Сопственикот на „Facebook“, „Meta Platforms“ и „Tesla“ достигнаа вредност од 1 трилион долари претходно.

Пазарната капитализација на „Nvidia“ беше понапред од онаа на „Meta Platforms“ и „Tesla“ на крајот на трговската сесија во средата, при што и двете компании вредни помалку од 650 милијарди долари, што укажува на потенцијално минливиот карактер на таквото вреднување.

Рекордна пазарна капитализација на „Nvidia“ е 834,4 милијарди долари, поставена на 29-ти ноември 2021-ва година, според податоците на пазарот на „Dow Jones“.

Доколку заработката на „Nvidia“ остане до трговската сесија во четврток, компанијата би можела да го предизвика најголемото еднодневно зголемување на пазарната капитализација во историјата. Досега, најголемата забележана добивка е добивката од 191,2 милијарди долари на „Amazon“ на 4-ти февруари 2022-ра година, според податоците на пазарот на „Dow Jones“, по што следи добивката на „Apple“ од 190,9 милијарди долари на 10-ти ноември 2022-ра година.

Ривалот на „Nvidia“, „Advanced Micro Devices“ ја заврши сесијата во средата со пазарна капитализација од 174,4 милијарди долари.

„Nvidia“ се приближува кон вреднувањето од 1 трилион долари поради огромните добивки на акциите оваа година бидејќи гужвата околу генеративната вештачка интелигенција го зафати технолошкиот сектор. Откако „OpenAI“ дебитираше со својата „ChatGPT“ понуда и инвеститорот „Microsoft“ брзо го интегрираше четботот во многу од своите услуги, очекувањата за технологијата експлодираа.

Сепак, и покрај возбудата, повеќето компании бегаат од обезбедување на тврди податоци за придобивките што се очекуваат од вештачката интелигенција. Прогнозата на „Nvidia“ за фискалниот втор квартал, која бара приход од приближно 11 милијарди долари, или речиси 33% повеќе од претходниот квартален рекорд на „Nvidia“ од 8,28 милијарди долари, може да се гледа како прв знак за бран на нови трошоци што го зафаќа технолошкиот сектор.

Други компании посочија дека ќе бидат принудени да инвестираат средства за да ја развијат својата технологија пред да добијат големи финансиски придобивки од неа. „Microsoft“, на пример, им откри на инвеститорите минатиот месец дека капиталните трошоци се зголемуваат бидејќи ги вградува способностите за вештачка интелигенција во својата платформа за пресметување облакот „Azure“, трошење што во голема мера оди на „Nvidia“.

Ова е прилично типично за технолошкиот сектор: компаниите кои го прават потребниот хардвер гледаат профит пред компаниите кои го користат за да ги развијат своите понуди.

Други производители ѝ се придружија на „Nvidia“ во остриот пораст на пост-пазарното тргување во средата, вклучително и „AMD“, која доби повеќе од 10%. „Marvell Technology“ додаде над 5%, „Arista Networks“ исто така се приближи до тоа ниво на добивка.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП