21 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКакви опции има ФЕД за зачувување на финансиската стабилност?

Какви опции има ФЕД за зачувување на финансиската стабилност?

Креаторите на политиката на Федералните резерви на САД се загрижени за застојот на зголемувањето на лимитот на долгот, при што некои изјавија претходно овој месец дека централната банка треба да биде подготвена да дејствува за да ја зачува финансиската стабилност доколку е потребно.

Тие сигнали беа вклучени и во записникот од состанокот на ФЕД од 2 до 3 мај, кој сега го објави Блумберг.

„Многу учесници на седницата напоменаа дека е потребно навреме да се подигне лимитот на долгот за да се избегне ризикот од сериозни негативни дислокации во финансискиот систем и пошироката економија“, се наведува во извештајот.

Републиканските пратеници и администрацијата на Бајден остануваат во несогласувања околу зголемувањето на лимитот на долгот, како што беа кога ФЕД се состана претходно овој месец. Преговарачите досега не можеа да се договорат за условите, при што републиканските членови бараа остри кратења на трошоците, демократите се спротивставија и бараат мерки за приходите што републиканците ги отфрлаат.

Претседателот на Банката на федерални резерви, Џером Пауел, постојано изјавува во јавноста дека „никој не треба да претпоставува дека ФЕД може да ја заштити економијата“ доколку Министерството за финансии не може да ги исполни сите федерални обврски.

„Голем број учесници истакнаа дека ФЕД треба да ја задржи подготвеноста да ги користи своите ликвидни инструменти, како и микропрудентните и макропрудентните регулаторни и надзорни инструменти, со цел да се ублажат идните ризици за финансиската стабилност“, се наведува во записникот.

Иако записниците не ги детализираа алатките кои се вклучени, транскриптите од состаноците на Федералниот комитет за отворен пазар за време на пресметките на лимитот на долгот во 2011 и 2013 година открија дискусии за потенцијалните опции.

Тие вклучуваа откуп за инјектирање ликвидност, па дури и можност за купување или замена на државни хартии од вредност кои беа технички неисполнети – со камата или главнина неплатени навреме. Пауел во 2013 година тој екстремен чекор го сметаше за „одвратен“ – но не рече дека ќе ги одбие таквите маневри.

Секретарот за финансии Џенет Јелен во средата го повтори своето предупредување дека владата ризикува да остане без готовина веќе на 1 јуни. Говорејќи на настан организиран од Wall Street Journal, Јелен одби да прецизира дали нејзиното министерство ќе му даде приоритет на одржувањето на плаќањата за хартии од вредност на американското Министерство за финансии.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП