23 јули, 2024
ПочетнаСВЕТФабриките за јаглен се 10-ти најголеми емитувачи на јаглерод диоксид во ЕУ

Фабриките за јаглен се 10-ти најголеми емитувачи на јаглерод диоксид во ЕУ

Електраните на јаглен беа 10ти емитери на јаглерод диоксид во Европската унија минатата година, а Германија и Полска доминираа на листата, откри во вторникот новата анализа на енергетскиот тинк-тенк Ember.

Електроенергетскиот сектор изнесува 739 милиони тони CO2 (CO2e) минатата година, што е приближно половина од емисиите во системот за тргување со емисии на Европската унија (EU-ETS). Повеќе од 60 проценти од емисиите во енергетскиот сектор се припишуваат на јагленот, а две третини се на товар на Германија и Полска, јавува Anadolu Agency.

Според анализата, првите 10 електрани на јаглен сочинуваат четвртина од сите емисии од електроенергетскиот сектор минатата година и 13 отсто од вкупните емисии на ЕУ регистрирани во ЕТС.

Системот вклучува повеќе од 10.000 инсталации во различни сектори, вклучително и електрична енергија, авијација и други индустрии како што се цемент, челик и рафинерии за нафта.

-Фабриките за јаглен се повеќекратни прекршители на валканата листа на ЕУ, рече аналитичарката на Ембер, Хариет Фокс, додавајќи дека би било добро Европа што поскоро да се ослободи од јагленот.

Седум електрани на јаглен беа во првите 10 секоја година во изминатата деценија. Фабриката на PGE во Белхатов во Полска е на врвот на листата како што е од почетокот на ETS во 2005 година.

Германските RVE и EPH и полскиот PGE доминираа со емисиите на енергетскиот сектор шеста година по ред, бидејќи секој од нив емитира речиси исто толку CO2e како и италијанскиот енергетски сектор во 2022 година.

Освен електраните на јаглен во Германија и Полска, бугарската централа на јаглен Maritsa East 2 е рангирана како 10-ти најголем емитер во ЕУ.

Според анализата, иако јагленот сè уште доминира со емисиите во ЕУ, долгорочниот пад на енергијата од јаглен е јасен бидејќи емисиите на јаглен во 2022 година беа помали од пред една деценија.

Емисиите од електричната енергија на јаглен во Европа се зголемија за само шест отсто минатата година во споредба со 2021 година, и покрај загриженоста дека Европа ќе се врати на енергија од јаглен во услови на глобална гасна криза влошена од руската војна во Украина.

Ембер рече дека двата најголеми емитери на јаглен во ЕУ-ЕТС, Германија и Полска, забележале намалување на нивните емисии на електрична енергија од јаглен, иако Германија бележи побрз напредок.

Тие се намалени за 37 отсто во последната деценија во Германија, која има за цел постепено да ги укине електраните на јаглен до 2030 година. Полска, сепак, допрва треба да одреди датум за постепено укинување на јагленот и ги намали своите емисии на електрична енергија за само 12 отсто во изминатите 10 години.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП