14 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Apple“ пак се приближува до рекордната капитализација од 3 трилиони долари

„Apple“ пак се приближува до рекордната капитализација од 3 трилиони долари

Релито на „Apple“ во 2023-та година ја врати компанијата на работ на историската граница од 3 трилиони долари пазарна капитализација, пишува „Bloomberg“.

Цената на акциите на компанијата се зголеми за 35 отсто од почетокот на годината, додавајќи речиси 690 милијарди долари на пазарната вредност на гигантот, бидејќи инвеститорите се насобраа кон стабилната заработка на производителот на „iPhone“ и огромните парични текови. Напредокот го стави „Apple“ исклучително блиску до неговиот рекорд од јануари 2022-ра година.

„Во мојата кариера, никогаш не замислив компанија со оваа големина, но никогаш не замислив компанија способна да генерира повеќе од 100 милијарди долари бесплатен готовински тек за една година“, коментира Патрик Бартон, менаџер на портфолио во „MainStay Winslow Large Cap Growth Fund.“ која поседува речиси 4,5 милиони акции на компанијата од Купертино.

„Кога ќе ги погледнете клучните показатели, разбирливо е зошто на „Apple“ му оди толку добро“, додава Бартон.

„Apple“ и другите технолошки гиганти се истакнаа на пазарот оваа година бидејќи инвеститорите се насобраа во компании со најголем размер, додека беа претпазливи за ризиците од потенцијална рецесија, неуспеси на банки и сега се загрижени за сагата за долговите на САД. Во исто време, „Apple“ е омилена акција на институционални инвеститори, хеџ фондови, инвеститори на мало и Ворен Бафет.

Сепак, ѕвездените перформанси доведоа до растечки дебати за капитализацијата на „Apple“. Со 28 пати поголема прогноза заработка, акциите вртоглаво пораснаа за технолошка компанија чии приходи се очекува да се намалат оваа година.

Иако на почетокот на 2022-ра година, „Apple“ накратко го премина прагот од 3 трилиони долари, не успеа да ја заврши сесијата на тоа ниво, а врвот го означи почетокот на надолен тренд што резултираше со пад од 27% од годината до денес, бидејќи инвеститорите се повлекоа од технолошките акции поради зголемените каматни стапки.

Доколку „Apple“ го постигне ова, ќе биде прв во историјата. Во моментов, нејзината капитализација од 2,76 трилиони долари е поголем од целиот индекс „Russell 2000“.

Резултатите на „Apple“ овој месец го нагласуваат нагорното расположение. И профитот и приходот дојдоа повисоко од очекуваното, благодарение на закрепнувањето во бизнисот со „iPhone“ и растот во бизнисот со услуги. Компанијата, исто така, ја зголеми дивидендата и објави план за откуп на акции од 90 милијарди долари.

Таа посветеност на повратот на акционерите, во комбинација со постојаните текови на приходите на компанијата, ги направи акциите на „Apple“ и другите технолошки гиганти омилена безбедна инвестиција претходно оваа година, кога колапсот на банката во Силиконската долина предизвика превирања во банкарскиот сектор. Но, сега, со очекувањата дека Федералните резерви ќе почнат да ги намалуваат каматните стапки уште во јули за да го поттикнат економскиот раст, инвеститорите гледаат помалку на акциите на „Apple“ како хеџ.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП