четврток, 21 септември 2023
ПочетнаКОМПАНИИ„Vice“ поднесе молба за заштита од стечај, ќе има нови сопственици

„Vice“ поднесе молба за заштита од стечај, ќе има нови сопственици

„Vice Media“ поднесе барање за заштита од стечај како продолжување на релативно големиот пад на медиумската компанија, која претходно можеше да се пофали со проценка од 5,7 милијарди долари, пишува „Bloomberg“. Дополнително, компанијата склучила договор за продажба на доверителите.

Компанијата со седиште во Бруклин ги наведе и средствата и обврските кои се движат од повеќе од 500 милиони долари до 1 милијарда долари во поднесокот за Поглавје 11 поднесен во судот во Њујорк. „Fortress Credit Corp.“ е меѓу најголемите обезбедени доверители со побарувања за околу 475 милиони долари.

Во посебна изјава, од „Vice“ велат дека постигнале договор со кредитори, вклучувајќи ги „Fortress Investment Group“, „Soros Fund Management“ и „Monroe Capital“, кои ќе ги откупат неговите средства за 225 милиони долари и ќе преземат значителни обврски. Сепак, договорот дозволува наддавање од страна на конкурентите.

„Ќе имаме нови сопственици, поедноставена структура на капиталот и можност да работиме без наследните обврски што го попречуваа нашиот бизнис“, рекоа Брус Диксон и Џозефа Лохандвала, ко-извршни директори.

„Очекуваме да го завршиме процесот на продажба во следните два до три месеци“, велат тие.

Овој потег опфаќа бурни неколку месеци за компанијата. „Vice“ ја затвори својата водечка телевизиска емисија за вести и отпушти повеќе од 100 вработени кон крајот на април.

Управниот орган, кој ги вклучува одборите на директори на сите компании во групацијата, препорача дека е во најдобар интерес на „Vice Media“, неговите доверители и другите заинтересирани страни да го добие финансирањето од должникот во владение што го имаат компаниите во групата се договориле со постојните доверители, се вели во поднесокот.

„Vice“ обезбеди инвестиција од 450 милиони долари од приватната компанија „TPG“ во 2017-та година, проценувајќи ја на 5,7 милијарди долари. Бројката беше неверојатна за медиумски стартап, особено кога толку многу конкуренти се мачеа да направат профит. Други инвеститори се „Walt Disney“ и „Fox Corp“.

„Vice“ во својата пријава наведува дека има повеќе од 5.000 доверители и дека ќе има средства што ќе ги распредели и на необезбедени доверители.

Започнувајќи како алтернативен магазин во Монтреал пред три децении, „Vice“ го привлече вниманието на младата публика ширум светот, подоцна нудејќи видеа во документарен стил.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП