14 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Apple“ и „Samsung“ имаат за цел проширување во Индија

„Apple“ и „Samsung“ имаат за цел проширување во Индија

„Apple“ и „Samsung“ се меѓу компаниите заинтересирани да го зголемат производството на електроника во Индија, објави министер, што е важен чекор во напорите на земјата да го предизвика лидерството на соседна Кина како производствен центар.

Јужноазиската земја сака да го прошири својот ран пристап до паметни телефони и други категории на производи, изјави министерот за технологија Рајеев Чандрасехар за „Bloomberg“.

Земјата започна план од 2 милијарди долари за поддршка на локалното производство на лаптопи, сервери, таблети и друга електроника.

„Постигнавме значителен успех во сегментот на паметни телефони и уживаме зголемен интерес од компании како „Apple“ и „Samsung“ да се прошириме и растеме овде“, додаде министерот.

Финансиските стимулации за производство на паметни телефони во Индија доведоа до тоа „Apple“ и „Samsung“ сега да извезуваат паметни телефони во вредност од милијарди долари од земјата. Новиот стимулативен план за производство на хардвер е привлечен и за компаниите како „Dell Technologies“, „HP“ и „Lenovo Group“, додаде Чандрасехар.

Владата на премиерот Нарендра Моди, исто така, сака да привлече фабрики за производство и пакување чипови, рече тој.

Индија се придвижува кон заживување на напорите за привлекување надежни производители на полупроводници во земјата, додека веќе откриените проекти, како што е планот на милијардерот Анил Агарвал од 19 милијарди долари, одземаат време за да се реализираат, објави претходно „Bloomberg News“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП