22 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Under Armour“ ја утна прогнозата

„Under Armour“ ја утна прогнозата

Компанијата за спортска облека „Under Armour“ во вторникот прогнозираше годишна продажба и профит под очекувањата на Вол Стрит, сигнализирајќи дека тврдоглавата инфлација влијае на побарувачката и дека поострите попусти ги намалуваат профитните маржи. Тоа доведе до пад на цената на акциите на компанијата за 5 отсто во претпазарното тргување.

Како што растат стравувањата од рецесија во САД, потрошувачите кои се свесни за цените го намалуваат трошењето на вишокот артикли како што се домашни производи, облека и електроника за да се фокусираат на основните работи.

Резултатите на производителот на облека беа во контраст со конкурентите „Nike“ и „Lululemon Athletica“, кои објавија стабилна побарувачка за своите производи во последниот квартал и покрај вишокот залихи.

Бруто маржите се намалија за 310 базични поени на 43,4% бидејќи компанијата понуди повисоки оценки и промоции за да се ослободи од вишокот производи.

Приходите во четвртиот квартал ги надминаа проценките, поттикнати од 3% раст на најголемиот пазар на компанијата, Северна Америка. Во исто време, приходите во азиско-пацифичкиот регион скокнаа за 31 отсто на валутна неутрална основа.

Продажбата на спортски чевли е зголемена за 27%, додека продажбата на облека е зголемена за само 1%. Сепак, продажбата на додатоци се намали за 1%.

Компанијата очекува нето-продажбите за фискалната 2024-та година да бидат рамни или благо зголемени, додека проценките на аналитичарите беа за раст од 3,7%.

„Under Armour“ сè уште очекува заработката по акција да биде помеѓу 47 и 51 цент во 2024-та година. Аналитичарите очекуваа заработка од 61 цент, според податоците на „Refinitiv“.

Нето приходот се зголеми за 7,5 отсто на околу 1,40 милијарди долари во кварталот до 31-ви март, во споредба со просечната проценка на аналитичарите од 1,36 милијарди долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП