21 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Coinbase“ ја намали загубата и изненади со помал пад на приходите

„Coinbase“ ја намали загубата и изненади со помал пад на приходите

Најголемата американска крипто-берза „Coinbase Global Inc.“ ја намали загубата во услови на помал од очекуваниот пад на приходите, објави „Bloomberg“. Резултатите за првиот квартал говорат за стабилизирање на бизнисот донекаде при растот на цените на крипто од почетокот на годината.

Загубата на компанијата се намали на околу 79 милиони долари од 430 милиони долари во истиот период од претходната година. Ова е петта по ред квартална загуба. Приходите, пак, паднаа за околу 34% до 772,5 милиони долари, иако имаше пораст од четвртиот квартал, кога цената на монетите падна по серијата скандали и банкротства во индустријата. Просечната проценка во истражувањето на „Bloomberg“ за приход беше околу 654 милиони долари.

Крипто индустријата „продолжува да биде нестабилна, како што неодамна беше потврдено од проблемите во банкарскиот сектор и континуираната регулаторна несигурност“, се вели во писмото на „Coinbase“ до инвеститорите.

„Продолжуваме да се фокусираме на нашите напори за намалување на трошоците“, се додава во писмото.

Брајан Армстронг, главен извршен директор, рече дека компанијата презела „поагресивен пристап“ со намалување на работните места и други трошоци. Главниот финансиски директор Алесија Хас истакна дека компанијата го достигнала најниското ниво на трошоци во некое време.

Во тековниот квартал, „Coinbase“ очекува пониски приходи од претплати и услуги понудени во споредба со првиот квартал поради намалувањето на износот на стабилни монети во американски долари во оптек. Приходите од камати од „USD Coin“ се 199 милиони долари, се наведува во писмото. И покрај неодамнешниот пораст на цените на криптовалутите, нестабилноста е сè уште на најниско ниво во последните неколку години, а „Coinbase“ се поврзува со корисниците на нови начини како што се удели и нови производи, рече Хас.

„Coinbase“ мораше да се справи со проблемите на пазарот и тешката регулаторна средина во САД. Компанијата, која ја намали својата работна сила за 20% во јануари, се соочува со поголема неизвесност откако доби известување од американската Комисија за хартии од вредност (SEC) во март за судска постапка за неколку случаи.

Според последните податоци за крипто берзата, работат 3.535 луѓе, што е намалување за 29% во однос на истиот квартал лани.

Армстронг рече дека компанијата останува „100% посветена на САД“, а генералниот советник Пол Гревал коментираше дека се очекува размената да биде „целосно оперативна“ во кој било период што е потребен за да се разрешат можните судски спорови со американскиот регулатор.

Акциите на „Coinbase се зголемија за повеќе од 9% во после-пазарното тргување во САД. Нивната цена, која падна за речиси 90% од април 2021-ва година, е зголемена за околу 40% оваа година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП