четврток, 30 ноември 2023
ПочетнаКОМПАНИИПродажбата на нови лекови ја поддржа заработката на „Roche“

Продажбата на нови лекови ја поддржа заработката на „Roche“

Продажбата на „Roche Holding AG“ во првиот квартал ги надмина очекувањата на пазарот бидејќи приходите од новите лекови го надоместија падот на пазарот за тестови за Ковид-19, пренесува „Bloomberg“.

Фармацевтската компанија објави пад од 6,8 отсто во приходите од продажба на 15,3 милијарди швајцарски франци (17,2 милијарди долари). Сепак, резултатот ги надмина прогнозите на аналитичарите од 14,9 милијарди швајцарски франци приход.

Продажбата на лековите „Vabysmo“ и „Xofluza“ ги надмина очекувањата, како и перформансите на компанијата во Јапонија. Приходите на „Vabysmo“ достигнаа 432 милиони швајцарски франци, над просечната проценка од 358 милиони франци меѓу аналитичарите анкетирани од „Bloomberg“. Сепак, лекот за онкологија „Tecentriq“ не ги исполни очекувањата за приходи.

Продажбата на дијагностички решенија падна за 28%, како одраз на речиси целосното отсуство на пазар за тестови за коронавирус.

„Roche“ ја повтори својата прогноза дека нејзиниот приход и заработка по акција оваа година ќе паднат на долниот дел од целниот опсег по постојани девизни курсеви.

Извештајот е прв за компанијата под новиот извршен директор Томас Шинекер, откако минатиот месец тој ја презеде функцијата од поранешниот шеф Северин Шван. Шинекер се соочува со притисок од инвеститорите да испорача позитивни резултати од линијата на експериментални лекови за рак и Алцхајмерова болест на компанијата по минатогодишните неуспеси.

„Ја оставивме пандемијата на коронавирус зад нас“, им рече Шинекер на новинарите за време на прес-конференцијата за финансискиот извештај.

Од почетокот на годината, акциите на „Roche“ избришаа околу 3% од нивната вредност.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП