недела, 10 декември 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАКолку податоци се складирани во облак? Флопи по флопи и полека над...

Колку податоци се складирани во облак? Флопи по флопи и полека над Месечината

Колку податоци чуваат европските компании во „облак“? Мултинационалната компанија „Distrelec“ со визуелизација покажа дека податоците складирани во облак би достигнале стратосферски височини доколку се во формат на дискета.

Доколку сите тие податоци, моментално складирани во облак, се пренесат на флопи-дискови кои можат да држат податоци од 1,44 MB и потоа се постават еден врз друг, секој со дебелина од 3,33 mm, податоците архивирани по земја далеку би надминале 10 километри.

Дури и кула со дискети складирани во облак со големина на малата Малта би достигнала 400 пати поголема од нејзината висина.

Апсолутни бројки

Квантитативно гледано, Германија води со вкупно 190.441,5 ТБ податоци. Доколку сите тие податоци се пренесат на дискети, имагинарниот куп би достигнал висина од 440.396 километри.

Италијанските компании складираат 130.964 ТБ во облак, а имагинарен куп флопи дискови со нивните податоци достигнува оддалеченост од 302.854 километри од Земјата, околу две третини од патот до Месечината.

Француските бизниси навистина не се склони да складираат податоци во облак, па таму чуваат „само“ 54.235 TB, што, претворено во флопи дискови, е „само“ 125.417 километри или третина од патот до Месечината.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП