3 март, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„J&J“ ќе плати 8,9 милијарди долари за канцерогената пудра за бебиња

„J&J“ ќе плати 8,9 милијарди долари за канцерогената пудра за бебиња

„Johnson&Johnson“ се согласи да плати 8,9 милијарди долари за решавање на десетици илјади судски процеси во кои се тврди дека талкот во нејзината позната пудра за бебиња и други производи е канцероген, соопшти компанијата, цитирана од „Guardian“.

Во својата изјава, „J&J“ рече дека околу 60.000 баратели се согласиле со предлогот.

Порамнувањето доаѓа по одлуката на Апелациониот суд во јануари која го отфрли обидот на „J&J“ да излезе од правната дупка со прогласување банкрот за нејзината подружница и префрлање на сите побарувања и одговорност за талкот на неа.

Доцна вчера, подружницата, „LTL Management“, сепак поднесе барање за стечај, поднесувајќи до судот план за реструктуирање кој вклучува 8,9 милијарди долари за отштета.

Одбивањето на Апелациониот суд ефективно го зголеми износот на компензацијата што „J&J“ мора да ја плати за да се ослободи од бесната судска постапка што го наруши имиџот и продажбата на компанијата.

Во меѓувреме, се појави дека „J&J“ истражува второ барање за стечај за својата подружница за талк.

Во последниве недели, адвокат на компанијата им се обрати на адвокатите на тужителите со предлог двете страни да подготват нов договор за порамнување што ќе биде спроведен при втор банкрот на подружницата „J&J“. Минатата година агенцијата го детализираше тајното планирање на „J&J“ и три други големи компании во серија извештаи кои ги испитуваа обидите на корпорациите да избегнат тужби преку стечај.

Според условите на новопредложената спогодба, барателите на кои им бил дијагностициран рак пред 1 април 2022-ра година, ќе добијат компензација од довербата во рок од една година откако судијата ќе го одобри барањето за стечај. Барателите на кои ќе им биде дијагностицирана подоцна ќе имаат пристап до парите одвоени во трустот во следните 25 години.

Масовната спогодба доаѓа по правниот неуспех на оригиналниот двостепен план за банкрот на „J&J“ во Тексас, поднесен во октомври 2021-ва година. Новата тактика вклучуваше користење на државен закон за поделба на компанијата што се тужеше на два дела, а потоа одговорноста беше префрлена на една од новосоздадените компании. „LTL Management“, новата подружница што ја презеде, поднесе барање за стечај речиси веднаш по нејзиното формирање.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП