24 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАGPT-4: Експертите тврдат дека сме во опасност

GPT-4: Експертите тврдат дека сме во опасност

GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer 4) неодамна излезе од производствените капацитети на OpenAI, а има и технички извештај во кој се детално изнесени сите добрите и лошите страни на овој нов јазичен модел, но се кријат некои важни работи.

Во соопштението се наведува дека GPT-4 е посигурен, покреативен и нуди повеќе функции од претходниот GPT-3.5. Оние кои го тестираа новиот јазичен модел велат дека е точно, бидејќи е попрецизен, точен, а добил и можност да коментира слики, да „разбира“ сложени текстови и да положи тестови што ниту една вештачка интелигенција досега не ги направила. Тоа не значи дека секогаш е во право, а повремено се уште халуцинира и на прашања одговара со бесмислени реченици.

Експертите предупредуваат дека и покрај бројните написи и интервјуа, компанијата не открива многу за тоа како всушност функционира оваа вештачка интелигенција, што е загрижувачко. Од OpenAI велат дека некои информации се кријат со причина, бидејќи во спротивно конкурентските компании би можеле да добијат сè. Гигантските компании веќе се натпреваруваат, сите брзаат, бидејќи тој што доцни лесно може да стане минато.

Експертите предупредуваат дека многу важни работи се забораваат во брзање, па моделите на јазик со вештачка интелигенција како GPT-4 многу лесно можат да станат опасни доколку внимателно не се следат од човечкото око. Во отсуство на правила и закони кои ја регулираат оваа област, се е можно. Се разбира, тоа не значи дека армии од роботи ќе го нападнат човештвото, но може да се случат работи што сè уште не можеме да ги замислиме, меѓу другото, бидејќи компаниите како OpenAI добро ги чуваат тајните за новите чат-ботови со вештачка интелигенција. Она што е тајна никој не може да го регулира.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП