3 март, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Total“ ги продава бензинските станици во Европа

„Total“ ги продава бензинските станици во Европа

Во врска со планираниот крај на моторите со внатрешно согорување во Европа во 2035-та година, француската групација „TotalEnergies“ сака да ја продаде својата мрежа на бензински пумпи во Германија и Холандија на канадската компанија „Couche-Tard“. Пакетот вклучува околу 1.200 бензински пумпи во Германија и 400 во Холандија, соопшти енергетската компанија.

Во Белгија и Луксембург, „TotalEnergies“ планира да основа заедничко вложување со канадскиот оператор за погодни продавници за околу 600 бензински пумпи. Заедничкото вложување во 40:60 во корист на „Couche-Tard“ ќе поседува и управува со 619 бензински пумпи во Белгија и Луксембург.

„Бензинските пумпи во четирите земји ќе продолжат да работат под брендот „TotalEnergies“ се додека горивото го снабдува компанијата, но за период не помал од пет години“, додаде компанијата.

„TotalEnergies“ ќе ги пополни локации од нејзините две рафинерии – во Антверпен (Белгија) и Лојна (Германија).

Двете компании рекоа дека „Alimentation Couche-Tard“ дала понуда со која се вреднува бизнисот во четирите земји на 3,1 милијарди евра. „TotalEnergies“ има намера „да се фокусира на развој на нова мобилност со електрична енергија и водород“ во Германија и Холандија, каде што не е лидер на пазарот во ниту еден случај. Ова вклучува станици за полнење надвор од бензинските пумпи и дистрибуција на водород. Преку партнерството во Белгија и Луксембург „TotalEnergies“ планира да ја максимизира продажбата без гориво на бензинските пумпи, компанијата е лидер на пазарот во овој поглед во двете земји.

Од 2015-та година, „TotalEnergies“ веќе продава бензински пумпи во Италија, Швајцарија и Обединетото Кралство. Продажбата на локациите е дел од стратегијата за „преобразување во мултиенергетска компанија и постигнување неутралност на CO2 до 2050-та година“, објаснува концернот. Ова не ги вклучува индиректните емисии – на пример, од согорувањето на горивата.

Во 2021-ва година, „TotalEnergies“ соопшти дека емитирал околу 454 милиони тони стакленички гасови, од кои 400 милиони биле индиректни. Сепак, неколку еколошки групи ја тужеа компанијата за „измамнички деловни практики“ во Франција поради, како што велат, погрешните климатски ветувања.

„Couche-Tard“ планира да го финансира купувањето користејќи готовина, постоечки кредитни линии и нов долгорочен заем, меѓу другите извори. Извршниот директор на групацијата Брајан Ханаш го опиша купувањето како „силен географски додаток на нашата постоечка европска мрежа, што ни овозможува да растеме заедно во некои од најсилните европски економии“. „Couche-Tard“  очекува договорот да се затвори пред крајот на годината, но изјави дека „Нема сигурност дека понудата ќе биде прифатена и трансакцијата ќе биде завршена“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП