23 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕЦБ не гледа опасност од зараза за банките во еврозоната

ЕЦБ не гледа опасност од зараза за банките во еврозоната

Надзорниот одбор на Европската централна банка не гледа знаци на зараза за банките во еврозоната поради неодамнешните превирања предизвикани од „Credit Suisse“ и некои американски кредитори, објави „Reuters“, цитирајќи извор.

ЕЦБ свика денеска непланиран состанок на својот Надзорен одбор за да разговара за тензиите и ранливостите во банкарскиот сектор во еврозоната по овонеделната распродажба на банкарските акции, изјави претходно портпаролот на институцијата.

Инвеститорите се загрижени за ризикот од нова банкарска криза по колапсот на банката во Силиконската долина во минатата недела, проследена со итни пакети за спас фрлени на швајцарската „Credit Suisse“ и банката „First Republic“ со седиште во Сан Франциско, забележува агенцијата.

Изворот на „Reuters“ запознаен со содржината на денешната непланирана седница на Единствениот надзорен одбор изјави дека според членовите на одборот нема докази за ширење на кризата на банките во еврозоната. Тој рече дека членовите на надзорното тело биле информирани дека депозитите во секторот се стабилни, а изложеноста кон „Credit Suisse“ е мала.

Банките во еврозоната сè уште имаат околу 4 трилиони евра (4,25 трилиони долари) вишок ликвидност, што дури би и го вратиле на ЕЦБ бидејќи зголемувањето на каматните стапки го поскапи кредитирањето, забележува „Reuters“.

Спротивно на тоа, „Credit Suisse“ искористи итна помош од 50 милијарди швајцарски франци (54 милијарди долари) од нејзината централна банка во четвртокот.

Тоа ги смири пазарите и ја охрабри ЕЦБ да ги зголеми каматните стапки за уште половина процентен поен во четвртокот, збунувајќи ги облозите на трговците и држејќи се до нејзините напори за борба против инфлацијата, наведува агенцијата.

Во меѓувреме, големите американски банки инјектираа средства во банката „First Republic“ во обид да го спасат заемодавачот, кој е зафатен во се поголема криза предизвикана од колапсот на средните американски кредитори „SVB“ и „Signature Bank“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП