вторник, 21 март 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАСтапката на невработеност во Македонија 14.4 отсто

Стапката на невработеност во Македонија 14.4 отсто

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2022 година, активното население во Република Северна Македонија изнесува 808 078 лица, од кои вработени се 692 034, а 116 045 лица се невработени.

Стапката на активност во овој период е 55.2, стапката на вработеност 47.3, додека стапката на невработеност изнесува 14.4.

Повеќе информации тука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП