15 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИСопственикот на „Zara“ постигна рекорден профит

Сопственикот на „Zara“ постигна рекорден профит

Сопственикот на модниот синџир „Zara“, „Inditex SA“ објави рекорден профит и готовина додека ги искористи придобивките од неговиот фокус на е-трговијата и затворањето на повеќе од 1.000 продавници со слаби перформанси во последните три години, објави „Bloomberg“.

Оперативната добивка се зголеми за 29% на 5,52 милијарди евра во 12-те месеци до крајот на јануари, објави во средата шпанската компанија.

„Inditex“ ги затвори своите најслаби продавници и сега ја користи предноста од многу посилна и поефикасна мрежа на продавници, при што нејзината нето готовинска позиција расте на рекордни 10 милијарди евра.

Ова ќе помогне да се финансира инвестицискиот план на компанијата од 1,6 милијарди евра за оваа година, вклучително и проширување во големите американски градови, нова технологија за замена на етикети и проширување на платформа за користена облека во Франција и Германија.

Инвестицијата на „Inditex“ во нова технологија и помага да го надмине шведскиот ривал „Hennes & Mauritz (H&M)“, кој соопшти дека неговата продажба се зголемила за 3% во локална валута во трите месеци до февруари, послабо од прогнозите на аналитичарите.

„Inditex“ успеа да го задржи растот на трошоците под растот на приходите и покрај инфлацијата. Бруто маржата, која го мери профитот како процент од продажбата, достигна 57%, малку над проценките на аналитичарите.

Групацијата се соочува со тешка споредба со минатата година, кога постигна продажен бум помогнат од застојаната побарувачка и зголемувањето на цените.

Приходите во првите пет недели од кварталот се зголемија за 13,5% во постојана валута, во споредба со темпото од 18% во целата година до јануари.

Компанијата ја зголемува годишната дивиденда на 1,20 евра по акција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП