понеделник, 11 декември 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАНа Земјата и се приближува комета последен пат видена во каменото доба

На Земјата и се приближува комета последен пат видена во каменото доба

Зелената комета ќе биде најблиску до Земјата во првите два дена од февруари и ќе прелета преку ноќното небо за прв пат по 50.000 години. Последен пат тоа било видливо на ноќното небо во камено доба.

Кометата, која беше откриена од астрономите на 2 март минатата година со помош на камерата за широко поле Zwicky Transient Facility во опсерваторијата Паломар во округот Сан Диего, Калифорнија, НАСА ја протолкува дека се приближила до Сонцето на 12 јануари.

Леден небесен објект

Наречена „C/2022 E3 (ZTF)“, кометата орбитира околу Сонцето и минува низ краевите на Сончевиот систем, поради тоа патува толку долг пат и поради тоа и треба толку долго за повторно да помине покрај Земјата, наведува The Planetary Society.

Ледениот небесен објект ќе биде најблиску до Земјата меѓу 1 и 2 февруари, на растојание од 42 до 44 милиони километри, според EarthSky.

Дури и за време на ова поминување, кометата сепак ќе биде на растојание 100 пати поголемо од на Месечината од Земјата, пресмета EarthSky.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП