недела, 26 март 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАВештачката интелигенција откри осум чудни и непознати радио сигнали во вселената

Вештачката интелигенција откри осум чудни и непознати радио сигнали во вселената

Вештачката интелигенција(AI) денес се користи во речиси сите области на науката за да им помогне на научниците, а исто така му помогна на тим радиоастрономи да ја прошират потрагата по вонземски живот, а резултатите што ги добија досега се ветувачки.

Дени С. Прајс од Универзитетот Кертин и еден од авторите на новото истражување во кое вештачката интелигенција се користела за откривање вонземски сигнали, ги коментирал за The Conversation резултатите што ги добиле по користењето на системот за вештачка интелигенција, кој самите го дизајнирале.

Како научници кои бараат докази за интелигентен живот надвор од Земјата, изградивме AI систем кој ги надминува класичните алгоритми во задачите за откривање сигнали. Нашата вештачка интелигенција беше обучена да пребарува податоци од радио телескоп за сигнали кои не можат да се генерираат со природни астрофизички процеси. Кога го додадовме претходно проучуваниот сет на податоци на нашата вештачка интелигенција, откривме осум интересни сигнали кои класичниот алгоритам ги пропуштил. За да биде јасно, овие сигнали веројатно не се од вонземска интелигенција и се поверојатно ретки случаи на радио пречки, објасни Прајс.

Сепак, тој додава дека нивните наоди, кои се објавени во научното списание Nature Astronomy, нагласуваат дека техниките на вештачката интелигенција сигурно ќе продолжат да играат улога во потрагата по вонземска интелигенција.

Многу специфични, не толку интелигентни

Треба да се нагласи дека алгоритмите со вештачка интелигенција не „разбираат“ ниту „размислуваат“, но се одлични во препознавањето на шаблоните и се покажале исклучително корисни за задачи како што е класификација, но немаат способност за решавање проблеми. Тие работат само конкретни задачи за кои се обучени.

Така, иако идејата за вештачка интелигенција која открива вонземска интелигенција звучи како заплет на возбудлив научно-фантастичен роман, двата термини се погрешни: програмите за вештачка интелигенција не се интелигентни, а потрагата по вонземска интелигенција не може да најде директен доказ за интелигенција, пишува Прајс.

Она што всушност го бараат радиоастрономите се радио „техно-потписи“. Овие наводни сигнали ќе им укажат на научниците за присуство на вонземска технологија и, индиректно, на постоење на вонземско општество со способност да користи технологија за комуникација.

Изненадувачки ефикасен алгоритам

За нашето истражување, создадовме алгоритам што користи AI методи за да ги класифицира сигналите како радио пречки или кандидати за вистински технопотпис. И нашиот алгоритам работи подобро отколку што се надевавме, пишува Прајс.

Барањето технопотписи во вселената е споредено со барањето игла во космичкиот стог сено. Радио телескопите кои научниците ги користат за оваа намена произведуваат огромни количини на податоци, а исто така содржат огромни количини на пречки од извори како телефони, WiFi и сателити.

Алгоритмите за пребарување мора да бидат способни да ги разликуваат вистинските технопотписи од лажни позитиви и тоа брзо. Нашиот класификатор за вештачка интелигенција ги исполнува овие барања, истакнува Прајс.

Вештачката интелигенција за која зборува Прајс е дизајнирана од Питер Ма, студент на Универзитетот во Торонто и главен автор на гореспоменатата студија.

За да создаде база на податоци за обука, Питер вметнал симулирани сигнали во вистински податоци, а потоа го искористил тој сет за да обучи алгоритам за вештачка интелигенција наречен автоенкодер. Додека автоенкодерот ги обработувал податоците, тој „научил“ да ги идентификува истакнатите карактеристики во податоците. Во вториот чекор, овие карактеристики се внесуваат во алгоритам кој се нарекува случаен класификатор на шумови. Овој класификатор создава стебла на одлучување за да одлучи дали сигналот е достоен за внимание или само радио пречки, во суштина одвојувајќи ги технолошките „игли“ од стогот сено, објаснува Прајс.

Осум „игли“ во космичкиот стог сено

Авторите на истражувањето внесоа повеќе од 150 терабајти податоци (480 часа набљудување) од телескопот Грин Банк во Западна Вирџинија во обучениот алгоритам. Алгоритмот идентификувал 20.515 сигнали од интерес, кои авторите на студијата потоа морале рачно да ги прегледаат. Од наведениот број, само осум сигнали имале карактеристики на техносигнали и не можеле да се припишат на радио пречки, посочува Прајс.

За да се обидеме да ги потврдиме овие сигнали, се вративме на телескопот за повторно да ги набљудуваме сите осум сигнали од интерес. За жал, не успеавме да откриеме ниту еден од нив во нашите последователни набљудувања. Иако ќе ги следиме овие осум нови кандидати, најверојатното објаснување е дека тоа биле невообичаени манифестации на радио пречки, а не вонземјани, додава тој.

Сепак, тој посочува дека проблемот со радио пречките всушност не ги носи никаде, но додава дека во иднина ќе бидат подобро опремени да го решат овој проблем, со доаѓањето на новите технологии.

Едно од најголемите научни откритија кое може да се замисли

Ако астрономите можат да откријат технолопотпис што не може да се објасни како пречки, тоа силно би сугерирало дека луѓето не се единствените креатори на технологија во нашата галаксија. Ова би било едно од најголемите научни откритија што може да се замисли.

Во исто време, ако не откриеме ништо, тоа не мора да значи дека сме единствениот технолошки способен „интелигентен“ вид наоколу. Неоткривањето исто така може да значи дека не го баравме вистинскиот вид на сигнал или дека нашите телескопи сè уште не се доволно чувствителни за да откријат слаби преноси од далечни егзопланети. Можеби ќе треба да го преминеме прагот на чувствителност пред да се случи камбриската експлозија на откритието. Алтернативно, ако сме навистина сами, треба да размислуваме за уникатната убавина и кревкоста на животот овде на Земјата, заклучува Прајс.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП