вторник, 31 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАИма добри шанси Германија да западне во техничка рецесија

Има добри шанси Германија да западне во техничка рецесија

Германската економија веројатно нема да може да избегне два последователни квартали на контракција, изјави министерот за економија на земјата Роберт Хабек, цитиран од „Bloomberg“.

„Сè уште постои голема веројатност дека ќе видиме техничка рецесија“, рече Хабек на прес-конференција, додавајќи дека Германија сепак ќе избегне остар економски пад.

„Пораката е дека ја направивме кризата поуправлива“, додава Хабек.

Сепак, според него, тоа не значи дека кризата е завршена. Министерот посочува дека успеале да ги спречат најлошите сценарија.

Хабек очекува бруто домашниот производ (БДП) на Германија да порасне за 0,2% оваа година.

Енергетската криза и зголемувањето на каматните стапки од страна на централните банки ширум светот ја принудија германската влада да преземе повнимателен пристап кон 2023-та година. Минатата година германската економија се прошири за 1,9%, а во есента Берлин претстави песимистичка прогноза за новата година, контракција од 0,4%.

Хабек нагласи дека економската криза што произлезе од руската инвазија на Украина сега е податлива.

„Германија ја докажа својата издржливост и направи многу добро економски. Снабдувањето со енергија продолжува да биде сигурно и стабилно“, смета министерот за економија.

„Значи, нема јасни знаци за рецесија. Задачата сега е да станеме уште понезависни во однос на снабдувањето со енергија. За таа цел, обновливите извори на енергија мора побрзо да се прошират“, рече Хабек, член на Партијата на зелените.

Фокусот треба да биде ставен на стимулации за приватни инвестиции за насочување на средствата кон технологии поволни за климата.

Тој додава дека со намалување на бирократијата, треба да се олеснат процедурите за планирање и одобрување.

Министерството за финансии соопшти дека долгорочна цел е подобрување на продуктивноста и конкурентноста на Германија. За да се постигне ова, синџирите на снабдување мора да бидат стабилизирани и добро контролирани, вклучувајќи ги и суровините.

За првпат, годишниот економски извештај на владата вклучува и посебно поглавје за даноците и таксите, насловено „Обновување на просперитетот“. За да се стимулираат приватните инвестиции во дигитализација и заштита на климата, ќе има т.н супер отписи – фискална мерка која има за цел да ги поттикне приватните инвестиции во зелена транзиција. Сепак, за нив не е претставен конкретен рок.

Министерството за финансии, исто така, сака да ги подобри општите опции за отпис и да им даде на компаниите повеќе опции за надоместување на тековните загуби наспроти минатите профити. Генерално, оптоварувањето на компаниите е преголемо. Министерот за финансии и лидер на Слободните демократи Кристијан Линднер сака да претстави конкретни намалувања на даноците напролет, пишува „Tagesspiegel“.

Германската влада сега очекува забавување на инфлацијата на 6 отсто во 2023-та година од 7,9 отсто во 2022-ра година, што е намалување од претходно прогнозираните 7 отсто за оваа година.

Прогнозите покажуваат дека германскиот извоз веројатно малку ќе забави оваа година до зголемување од 2,2 отсто од 3,2 отсто во 2022-ра година. Пазарот на труд најверојатно ќе остане во голема мера стабилен. Владата за годинава проценува дека стапката на невработеност е 5,4 отсто.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП