вторник, 31 јануари 2023
ПочетнаКОМПАНИИКварталните приходи на „Logitech“ паднаа за 22%

Кварталните приходи на „Logitech“ паднаа за 22%

Производителот на компјутерски периферни уреди „Logitech International“ соопшти дека неговите приходи од продажба паднале за 22% во третиот квартал, потврдувајќи ги прелиминарните резултати кои покажаа дека деловните клиенти престанале да купуваат нова опрема поради стравувањата од забавување на економијата.

Компанијата уживаше силна побарувачка за производите за домашна канцеларија и уреди за игри за време на заклучувањето на Ковид-19, но моментот почна да опаѓа бидејќи земјите почнаа да ги укинуваат ограничувањата, а високата инфлација ги зголеми трошоците, што ги натера потрошувачите да ги ограничат трошоците.

Швајцарско-американскиот производител на компјутерски глувчиња, тастатури и веб-камери, исто така, беше погоден од тешкотии при добивање компоненти за неговите фабрики во Кина, бидејќи градовите беа затворени за да се справат со ширењето на Ковид-19 во земјата.

Приходите од продажбата на „Logitech“ за трите месеци до крајот на декември паднаа на 1,27 милијарди долари. Прелиминарните податоци, кои компанијата ги објави на 11-ти јануари, покажаа дека приходите паднале на 1,26 до 1,27 милијарди долари.

Оперативниот профит падна за 32% на годишно ниво на 204 милиони долари од 302 милиони долари една година порано. Претходно, компанијата предвиде дека индикаторот ќе биде во опсег од 198 милиони до 203 милиони долари.

„Овие квартални резултати ги одразуваат тековните предизвикувачки макроекономски услови, вклучувајќи ги девизните курсеви и инфлацијата, како и пониските деловни и потрошувачки трошоци“, коментираше извршниот директор Бракен Дарел.

Компанијата исто така ја задржа прогнозата за 2023-та непроменета.

Очекува дека нејзиниот годишен приход од продажба ќе се намали за 13-15% во 12-те месеци до крајот на март, а оперативниот профит ќе биде помеѓу 550 и 600 милиони долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП