2 март, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАМета се согласи на спогодба од 725 милиони долари во скандалот со...

Мета се согласи на спогодба од 725 милиони долари во скандалот со Cambridge Analytica

Предложената спогодба, која беше поднесена до судот доцна во четвртокот, ќе стави крај на долготрајната тужба по откритијата во 2018 година дека Фејсбук и дозволи на британската консултантска фирма Cambridge Analytica да пристапи до податоците на 87 милиони корисници.

Адвокатите на тужителите ја нарекоа предложената спогодба најголема во историјата на американските колективни дејствија за заштита на приватноста на податоците и додадоа дека е повеќе отколку што Мета некогаш платил за да се реши колективна тужба.

Мета не призна дека сториле нешто лошо, што е дел од спогодбата што мора да биде одобрена од федералниот судија во Сан Франциско. Во соопштението на компанијата се вели дека спогодбата е во најдобар интерес на нашата заедница и акционерите.

Cambridge Analytica, која повеќе не постои, работеше за успешната изборна кампања на поранешниот американски претседател Доналд Трамп во 2016 година и доби пристап до личните податоци на милиони кориснички сметки на Фејсбук за да таргетира реклами.

Британската консултантска компанија добила пристап до овие информации, без согласност на корисникот, од истражувач кому Facebook му дозволил да користи апликација на социјалната мрежа за да ги собере податоците на милиони корисници.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП