13 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИГолем бизнис за „Pfizer“ во Кина

Голем бизнис за „Pfizer“ во Кина

„Pfizer Inc.“ го затвори договорот првпат објавен во март за продажба на својот антивирусен лек „Paxlovid“ во Кина преку државна компанија, додавајќи ја понудата на лекови за Ковид-19 во земја која сега се соочува со голем пораст на инфекции.

„China Meheco Group Co.“ потпиша договор со „Pfizer“ во средата за увоз и дистрибуција на „Paxlovid“, соопшти компанијата во поднесување до берзата во Шангај. Договорот стапува во сила веднаш и истекува на 30-ти ноември 2023-та година, се вели во соопштението. Понатамошните услови не се откриени.

Односот на „Pfizer“ со „Mehecо“ постои веќе некое време, со договор потпишан претходно оваа година дека бизнисот поврзан со „Paxlovid“ во Кина ќе го води компанијата од копното. Покрај тоа, „Pfizer“ има и договор, потпишан во август, со „Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co.“, една од најголемите кинески фармацевтски компании, да произведува и продава „Paxlovid“ во земјата пет години.

Акциите на „Mehecо“ пораснаа за дневната граница од 10% во тргувањето во Шангај во четвртокот, додека „Zhejiang Huahai“ напредуваше над 3%.

Во договорот со „Huahai“, беше договорено „Pfizer“ да обезбеди состојки за производство на нирматрелвир, антивирусен дел од лекот и ритонавир, кој го забавува разградувањето на антивирусниот лек во телото. „Huahai“ ќе ги произведува и комбинира двете во „Paxlovid“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП