14 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Broadcom“ ги надмина очекувањата за продажба

„Broadcom“ ги надмина очекувањата за продажба

„Broadcom“ прогнозираше продажба над очекувањата на аналитичарите, наведувајќи ја силната побарувачка за мрежни и серверски чипови. Компанијата тврди дека ова се должи на континуираното инвестирање на клиентите во најновата технологија.

Во тековниот квартал продажбата ќе изнесува околу 8,9 милијарди долари, додека според податоците на „Refinitiv“, аналитичарите очекуваат 8,78 милијарди долари, пренесува „Reuters“.

Во штотуку завршениот четврти квартал, приходите се зголемија за 21% до 8,93 милијарди долари, што исто така беше над проценките.

„Broadcom“ генерира голем дел од приходите од својот бизнис со производителот на „iPhone“, „Apple“. Компанијата има корист и од проширувањето на новата мобилна мрежа 5G.

Цената на акциите на производителот на чипови порасна за околу 3% во тргувањето после работното време.

„Broadcom“, со седиште во Сан Хозе, Калифорнија, исто така влезе во просторот на софтверот на претпријатијата, стекнувајќи безбедносни и можности за продажба на мејнфрејм. И се обидува да ја прошири таа диверзификација со купувањето на „VMware Inc.“ за 61 милијарда долари во зделката објавена во мај. На повикот со аналитичарите, извршниот директор на „Broadcom“, Хок Тан, рече дека компанијата напредува со регулаторите и сè уште очекува спојувањето да заврши во фискалната 2023-та година.

Тан предвидува дека пазарот на чипови како целина ќе забави до историски стапки на раст од околу 5% или помалку. Тоа е далеку под повеќе од 20 проценти што компанијата ги постигна во 2021-ва и 2022-ра година, но во согласност со прогнозите на аналитичарите за „Broadcom“ во 2023-та година.

Тан рече дека единицата за складирање податоци на серверот ќе забележи раст на приходите од повеќе од 50%, но дека компанијата забележува забавување во својот индустриски сегмент. Тој додаде дека падот најмногу ќе се забележи во Кина, каде потрошувачката на производи е намалена. Сепак, менаџерот додаде дека не е јасно дали заклучувањето поради Ковид-19 во регионот ќе има влијание по првиот квартал.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП