26 февруари, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Credit Suisse“ го запре одливот на средства на клиентите

„Credit Suisse“ го запре одливот на средства на клиентите

Швајцарската банка „Credit Suisse“ која се бори со бројни проблеми успеа да го запре одливот на средства кон клиентите. Одливот практично престана, изјави во петокот за „Bloomberg“ претседателот на Управниот совет Аксел Леман.

Тој тврдеше дека клиентите му ветиле прилив на средства, што веќе делумно почнале да го гледаат тоа.

„Банката ќе продолжи да контактира со клиентите. Можеби ќе потрае некое време. Ќе се вратиме. И ќе се вратиме во нормален живот“, продолжува Леман.

Од почетокот на октомври до средината на ноември, неизвесноста за состојбата на швајцарската институција генерира нето-одливи од 84 милијарди швајцарски франци, или 6% од вкупното портфолио.

Леман рече дека „Credit Suisse“ ги засили напорите за штедење. Тоа ја потврдува приказната на „Reuters“ од претходниот ден.

„Кога ќе комуницираме со вас, ќе видите дека сме на добар пат и го засилуваме извршувањето. Се обидуваме да го забрзаме темпото. Како привремена цел, банката си постави намалување на трошоците за 1,2 милијарди франци до крајот на 2023-та година. До крајот на следната година, сигурно ќе заштедиме повеќе од 1,2 милијарди франци“, вели Леман.

Запрашан дали „Credit Suisse“ ќе укине повеќе од планираните 9.000 работни места, Леман рече: „Ќе се справиме. И ако тоа стане неопходно или сакаме да го промениме планот и да направиме повеќе, ќе го соопштиме ова во догледно време“.

Пред само неколку недели, банката соопшти дека очекува да оствари загуба пред оданочување до 1,5 милијарди швајцарски франци (1,58 милијарди долари) во четвртиот квартал.

„Во изјавата за изгледите од 27-ми октомври 2022-ра година, банката истакна дека предизвикувачкото економско и пазарно опкружување има негативно влијание врз активноста на клиентите во нејзините поделби“, соопшти втората по големина банка во Швајцарија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП