среда, 1 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАПрв пад на инфлацијата во еврозоната во последните 17 месеци

Прв пад на инфлацијата во еврозоната во последните 17 месеци

За прв пат во последните 17 месеци е забележан пад на инфлацијата на европскиот континент, поточно во земјите кои се во еврозоната.

Потрошувачките цени се зголемија за 10 отсто во годината заклучно со ноември, според првиот преглед на официјалните податоци за 19-те земји кои го користат еврото. Тоа е пониска од рекордниот скок од 10,6 отсто во претходниот месец и пониско отколку што очекуваа економистите.

Во Германија, најголемата економија во ЕУ, годишната инфлација падна на 11,3 од 11,6 отсто, додека растот на цените во Франција остана стабилен на 7,1 отсто, покажаа официјалните податоци објавени во средата. Инфлацијата во Италија падна на 12,5 од 12,6 отсто, додека Шанија забележа поголем пад, на 6,6 од дури 7,3 отсто.

Сепак, цените продолжуваат да растат брзо, поттикнати од зголемените трошоци за енергија и храна.

Додека инфлацијата на цената на енергијата падна на околу 35 отсто на годишно ниво, во споредба со речиси 42 отсто во октомври, цените на храната, алкохолот и тутунот продолжија силно да растат. Во ноември е забележан пораст од 13,6 отсто, наспроти 13,1 отсто претходниот месец.

Базичната инфлација, која ги исклучува нестабилните цени на храната и енергијата, остана стабилна на 5 проценти.

Податоците од еврозоната ги поттикнаа надежите дека инфлацијата во многу од најголемите економии можеби го достигнала врвот, дозволувајќи им на централните банки да се повлечат од агресивните зголемувања на каматните стапки што вршат притисок врз глобалната економија. Потрошувачките цени во САД се зголемија за 7,7 отсто во годината заклучно со октомври, што е најниска годишна стапка од јануари.

„Фактот што гледаме дека тие бројки се пониски отколку што повеќето од нас очекуваа, тоа е добра вест“, рече Берт Колијн, висок економист од еврозоната во ING Bank.

Цените на нафтата драстично паднаа од летото, бидејќи стравувањата од рецесија и ограничувањата поради коронавирусот во Кина ги променија изгледите за побарувачката. Цените на природниот гас во Европа, исто така, паднаа од највисоките времиња по успешната кампања за полнење складишта и релативно блага зима.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП