недела, 29 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАКолку Русија потроши за војната досега?

Колку Русија потроши за војната досега?

Оваа нова проценка вклучува директни трошоци кои се неопходни за поддршка на воените операции, но не ги вклучува редовните трошоци за одбрана или потенцијалните загуби што Русија ги претрпе поради намалениот извоз на нафта и гас во европските земји, со оглед на тоа што во федералниот буџет се намалуваат приходите од извоз на енергија.

Русија од 24 февруари потрошила 82 милијарди долари или четвртина од својот годишен буџет за војната во Украина, проценува Форбс Украина.

Буџетските приходи на Русија во 2021 година изнесуваат 340 милијарди долари, што значи дека Руската Федерација веќе потрошила четвртина од минатогодишните приходи за воени операции, пишува Гардијан.

Русија пред почетокот на војната во Украина заработувала околу една милијарда долари дневно од извоз на енергетски производи, пишува Гардијан.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП