четврток, 8 декември 2022
ПочетнаКОМПАНИИПропаднатата FTX објави дека должи скоро 3,1 милијарди долари

Пропаднатата FTX објави дека должи скоро 3,1 милијарди долари

Неуспешната платформа за тргување со дигитални криптовалути FTX објави дека на нејзините 50 најдобри доверители им должи речиси 3,1 милијарди долари.

FTX им должи на групата од 10 најголеми доверители околу 1,45 милијарди долари, рекоа тие во судската пријава во саботата, без да именуваат имиња.

FTX поднесе барање за заштита од доверителите пред американскиот суд откако во паника трговците повлекоа милијарди долари од платформата за неколку дена, а конкурентот Binance се повлече од договорот за финансиска помош.

Стечајната постапка опфаќа повеќе од сто илјади доверители, но бројката би можела да надмине милион, бидејќи FTX побара од членовите на групата да не ги поднесуваат списоците на големите доверители одделно, туку да ги комбинираат во заедничка листа, се наведува во поднесокот.

FTX започнува стратешки преглед на глобалните средства

Групацијата во саботата соопшти дека започнала стратешки преглед на своите глобални средства, додавајќи дека се подготвува да продаде и реорганизира некои бизниси.

FTX е основан во 2019 година, а минатата година имаше повеќе од еден милион корисници, заземајќи ја третата позиција во однос на вредноста на трансакциите во криптовалути. Во јануари оваа година неговата пазарна вредност беше проценета на 32 милијарди долари.

Нејзините приходи се зголемија од 10 милиони долари во 2019 година на 1 милијарда долари во 2021 година и обработија околу 10 отсто од глобалните трансакции со криптовалути оваа година, покажа поднесувањето во септември. Неговото лого можеше да се најде на спортските сали во Мајами и на дресовите на клубовите во американската безбол лига, а ја промовираа ѕвезди како Том Брејди и Жизел Бундхен.

Банкмен-Фрид беше редовен во Вашингтон, донирајќи милиони долари на политичарите и лобираше во Конгресот за прашања поврзани со пазарите на криптовалути, забележува Ројтерс.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП