четврток, 8 декември 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Credit Suisse“ очекува загуба пред оданочување во четвртиот квартал

„Credit Suisse“ очекува загуба пред оданочување во четвртиот квартал

Швајцарската банка „Credit Suisse“ очекува да оствари загуба пред оданочување до 1,5 милијарди швајцарски франци (1,58 милијарди долари) во четвртиот квартал, објави во средата проблематичниот заемодавач додека се подготвува да побара од акционерите дозвола за собирање нов капитал.

„Во изјавата за изгледите од 27-ми октомври 2022-ра година, банката истакна дека предизвикувачкото економско и пазарно опкружување има негативно влијание врз активноста на клиентите во нејзините поделби“, соопшти втората по големина банка во Швајцарија.

„Инвестициското банкарство ќе биде најмногу погодено од значителното забавување на пазарите на капитал, што се однесува на целата индустрија, и од пониската активност во деловните активности за продажба и тргување, влошувајќи ги нормалните сезонски падови, како и од релативно слабите перформанси на Групацијата“, додаваат од банката.

Активноста на клиентите останува пригушена во одделот за управување со богатството и швајцарското банкарство, а банката очекува овие пазарни услови да продолжат и во наредните месеци.

Покрај тоа, одливот на готовина се забрза на почетокот на четвртиот квартал, соопшти банката.

На ниво на групација, на 11-ти ноември, нето-одливите на средства беа околу 6% од средствата под управување на крајот на третиот квартал.

Во одделот за управување со богатството, одливите „значително се олеснија“ од највисоките нивоа во првите две недели од октомври, иако сè уште не се обратни, и беа околу 10% од средствата под управување на крајот на третиот квартал од 2022-ра година.

„Credit Suisse“ ќе одржи вонредно генерално собрание подоцна во среда, каде што ќе бара одобрение за зголемување на капиталот од 4 милијарди франци за финансирање на неговото реструктуирање.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП