14 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЗаборавете на лозинките, „Google“ носи многу побрзо и побезбедно решение

Заборавете на лозинките, „Google“ носи многу побрзо и побезбедно решение

Големите технолошки компании сакаат да ги заменат лозинките – решение кое постои со децении, но не е особено безбедно.

Тие ќе бидат заменети со лозинка, алтернатива поддржана од компании како „Google“, „Apple“ и „Microsoft“, па дури и „FIDO Alliance“, која се залага за стандарди во автентикацијата. „Apple“ веќе има имплементирано лозинка на оперативниот систем „iOS 16“, а сега „Google“ го тестира истото за „Chrome“ и „Android“.

Лозинките на компјутерот првично беа замислени како тајна фраза што корисниците ја паметат и ја пишуваат во полето за текст. Како што се појави потребата за поголема безбедност, пристигнаа менаџерите за лозинки кои го олеснуваат нивното складирање и внесување. Сепак, револуцијата на менаџерот за лозинки е само привремено решение, изградено врз оригиналното поле за текст. Тоа треба да се надмине, и тука влегува „passkey“ и наскоро сите ќе можат да го користат користејќи го прелистувачот „Chrome“.

Процесот на неговото создавање се одвива на следниов начин: Корисникот прво потврдува дека сака да го креира за одредена локација или сметка, а потоа го внесува со истиот метод што се користи за отклучување на телефонот (на пр. отпечаток од прст). Откако ќе се направи ова, лозинката ќе се синхронизира на сите уреди со помош на управувачот со лозинки на „Google“. Тоа значи дека дури и ако корисникот го изгуби телефонот, тој сепак ќе има пристап.

Користењето автентикација со лозинка изгледа исто како и користењето зачувана лозинка – корисниците ја потврдуваат сметката што сакаат да ја користат, а потоа користат читач за отпечатоци од прст (или кој било друг метод) за да го потврдат својот идентитет. Друга можност што ја нуди „Google passkey“ е користењето на паметен телефон за логирање на други уреди кои немаат, на пример, читач за отпечатоци, па се користи оној на телефонот.

„Passkey“ во моментов е достапен во бета верзија, но кога ќе биде подготвен, сите корисници ќе можат да го користат на која било платформа.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП