21 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„IKEA“ објави рекордна годишна продажба, отпушта 10.000 вработени во Русија

„IKEA“ објави рекордна годишна продажба, отпушта 10.000 вработени во Русија

Гигантот за мебел „IKEA“ објави рекордна годишна продажба, бидејќи зголемувањето на цените и олеснувачките ефекти од пандемијата го компензираа недостигот на снабдување, слабеејќи ја довербата на потрошувачите и нејзиното излегување од Русија.

„Inter IKEA“, која ги има правата на франшизата на најголемиот бренд за мебел, рече дека продажбата од сите продавници на „IKEA“ и преку Интернет е зголемена за 6,5% во 12-те месеци до крајот на август, или 3,5% во локални валути, до 44,6 милијарди евра.

„Прашањата со инфлацијата и синџирот на снабдување влијаеја на продажбата за „FY22“ и доведоа до зголемување на трошоците и повисоки цени. Тоа значи дека продажбата порасна во вредност, но обемот не можеше да држи чекор“, велат од „Inter IKEA“.

„Дополнително, недостигот на синџирот на снабдување ја отежна работата на „IKEA“ да ги одржува полиците полни“, велат од компанијата.

Извршниот директор на „Inter IKEA“ во интервју рече дека обемот на продажба на трговецот на мало не се зголемил во текот на годината. Тој додаде дека „Inter IKEA“ не ги префрлил сите зголемувања на трошоците за производство на трговците на мало, туку самиот преземал некои од нив.

„Ingka Group“, која е сопственик на повеќето продавници, вклучително и оние на основниот пазар во Европа и оние затворените во Русија, во посебна изјава рече дека нејзината продажба се зголемила за 5,6 отсто, или 2,2 отсто во локални валути, на 39,5 милијарди евра.

Групата во соопштението рече дека продажбата е зголемена на повеќето нејзини пазари и дека достапноста на производите генерално е подобрена.

Во март, „IKEA“ ги прекина своите операции во Русија, која минатата година изнесуваше повеќе од 4% од продажбата на „Ingka“.

Во јуни, „Inter IKEA“ ги стави на продажба своите фабрики во земјата, а продавниците останаа затворени, но трговските центри на „Ingka“ останаа отворени.

Во исто време, сепак, Бродин изјави, дека „IKEA“ ослободила околу 10.000 вработени во Русија додека ја напуштила земјата. Компанијата претходно соопшти дека ќе продолжи да ги плаќа своите 15.000 вработени во фабриките и продавниците до крајот на август.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП