14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАВо каков имот е најдобро да се инвестира - апартмани, станови, викендички...

Во каков имот е најдобро да се инвестира – апартмани, станови, викендички или гаражи: Ова е пресметката

Со губењето на вредноста на парите за неколку месеци, но и малку пред почетокот на бранот на инфлација, луѓето масовно почнаа да шпекулираат за сите начини на кои би можеле да ги заштитат своите заштеди. Недвижностите се појавија како еден од логичните избори за мнозинството, т.е. инвестирање во недвижности, прво со цел да се задржи вредноста, а второ, со цел дополнително да се издаваат тие имоти и на тој начин да се генерира дополнителна заработка на пари кои инаку би биле се помалку вредни.

Првиот избор за ова е во повеќето случаи недвижности, односно недвижен имот – станови, викендички, апартмани, но и сè попопуларните гаражи, ниви или парцели. Издавањето на купени недвижности во повеќето случаи за да не се само „складиште“ на пари, луѓето изнајмуваат и тоа се покажа како многу профитабилен бизнис во последните неколку години. Самото тоа може да биде профитабилен бизнис. Овде се поставува прашањето, што е најисплатливо?

Станови

Становите се традиционално омилен тип на недвижности како кај нас така и во светот. Дури и експертите се согласуваат дека, со оглед на тоа што пазарот на капитал е недоволно развиен, тоа е најдобриот начин за вложување пари. Како една од можностите за „трансформација“ на заштедите е варијантата на издавање „стан на ден“.

Да речеме стан со просечна квадратура, на пр. 50 м2 во Скопје може да се купи по цена од 90.000 евра. Стан од таква квадратура, на пример, може да се изнајми за 300 евра месечно во главниот град. Потребни се околу 25 години за тие вложени пари да му се вратат на сопственикот преку издавање.

Викендици

Просторот за одмор и бегство од метежот и вревата на бизнисот доби многу вредност во претходните години. Пандемијата и заклучувањето во голема мера влијаеа на тоа. Затоа во нив се вложува многу.

А викенд куќа од 50 м2 месечно во околината на Скопје можете да изнајмите за 150 евра месечно. Што би значело дека приходот од закупнина на таков имот би можел да достигне 27.000 евра за петнаесет години.

Што се однесува до викендичките во планина, цената за изнајмување дневно е во просек 35 евра на планина, а до 60 евра во подобро опремени викендички. Ако се земе оваа просечна цена на емисија, при полн капацитет на месечно ниво, добивката би изнесувала 1.050 евра, што би изнесувала 12.600 евра на годишно ниво. За една деценија, издавањето на ваква викендица би заработило и до 126.000 евра.

Гаражи

Во последно време се зголемува цената на гаражните простори, па граѓаните често инвестираат во ваков вид на недвижности. Цената на гаража од 12 м2 во центарот на Скопје е 12.000 евра. Изнајмување на гаражен простор во центар е од 50 до 150 евра.

Но, ако ги вложевте парите во купување гаража и ја издававте за 100 евра месечно, ќе ги исплатевте за околу 10 години.

Апартмани

Становите покрај море, планина, дури и во бањи со години се актуелни на пазарот на недвижности и затоа се многу интересни за вложување на заштеди. Нивната понуда е разновидна, од исклучително едноставни и достапни, до сè попопуларни „лукс“ апартмани.

Изнајмувањето апартман на Халкидики е околу 50 евра дневно. Доколку одлучивте да купите апартман на атрактивна локација како што е Халкидики, оддалечена на само 100 метри од морето, ќе ве чини 80.000 евра, а инвестицијата ќе ви се исплати (под услов да го издавате со полн капацитет, за околу 11 години).

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП