понеделник, 28 ноември 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Cineplex“ сака да ја купи американската франшиза на банкротираниот „Cineworld“

„Cineplex“ сака да ја купи американската франшиза на банкротираниот „Cineworld“

Канадскиот синџир кина „Cineplex“ им се обратил на доверителите на банкротираниот ривал „Cineworld“ за потенцијално спојување со американската поделба на британската компанија „Regal Entertainment“, пишува „Reuters“, цитирајќи информации од „Wall Street Journal“.

„Cineworld“ и „Cineplex“ се во правна битка од повеќе милиони долари откако компанијата на лондонската берза ја отфрли понудата за купување на „Cineplex“ пред повеќе од две години. Оттогаш, „Cineworld“ се бори да управува со својот огромен долг и овој месец поднесе барање за заштита од банкрот во САД.

„Cineplex“ е во рани преговори со доверителите на „Cineworld“ за купување на „Regal“ во замена за долг и акции поддржани од комбинираниот бизнис, објави „WSJ“, цитирајќи луѓе запознаени со ова прашање.

Акциите на „Cineworld“ пораснаа за 11,1% на вестите, но потоа повторно паднаа за 4%.

„Cineworld“ одби да коментира за ова прашање. „Cineplex“ и советникот за реструктуирање „Alix Partners“ и финансискиот советник „PJT Partners“, не одговорија веднаш на барањето на „Reuters“ за коментар.

Планираното купување на „Cineplex“ беше напуштено во 2020-та година, при што „Cineplex“ тврдеше дека го прекршил договорот за спојување, што доведе до барање на канадскиот бизнис за отштета од 1,23 милијарди канадски долари (894,81 милиони долари).

Долгот што го презеде „Cineworld“ за да го преживее падот на сообраќајот предизвикан од пандемијата, заедно со претходните заеми, делумно да го финансира купувањето на „Regal“ во вредност од 3,6 милијарди долари во 2017-та година за да го создаде вториот по големина синџир кина во светот, ја натера британската компанија да се бори за своето преживување.

Нејзиниот нето долг, вклучително пасивите за лизинг од 4 милијарди американски долари, изнесува 8,9 милијарди долари на крајот на 2021-ва година. Пазарната вредност на компанијата на затворањето во средата беше околу 37 милиони фунти (39,5 милиони долари).

„Cineworld“ и „Cineplex“ оваа година разговараа за спојување на нивните операции додека ја решаваа тужбата, но на крајот не постигнаа договор, додаде „WSJ“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП