13 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИДоговор на Луфтханза со пилотите, десет месеци мир за патниците

Договор на Луфтханза со пилотите, десет месеци мир за патниците

Договорот на Луфтханза со пилотите треба да обезбеди 10 месеци мир во синдикатот, а на патниците стабилен распоред на летови. Штрајкот на пилотите претходно овој месец збриша стотици домашни летови и остави блокирани илјадници патници.

Пилотите добија покачување со договор, а за сите други отворени прашања треба да се разговара до 30 јуни, објавија во понеделникот Луфтханза и синдикатот на пилотите Cockpit Association.

Дотогаш, ќе важи обврзувачкото примирје, па патниците не треба да стравуваат од нов штрајк до понатамошно известување. Според договорот, и по тензијата поради заканите за понатамошни напади, двете страни ја спуштаат топката.

Околу 5.000 пилоти на Луфтханза и нејзината подружница Карго ќе добијат рамномерно зголемување на месечната основна плата во просек на две рати. Тоа значи дека ретроактивно од 1 август и повторно на 1 април следната година ќе добијат покачување од 490 евра бруто.

За почеток, во опсезите со најниска плата, тоа значи чист двоцифрен процентуален пораст.

Според Луфтханза, тоа е зголемување од 20 отсто за младите копилоти, додека капетаните со долгогодишно искуство ќе заработат околу 5,5 отсто повеќе.

Тоа зголемување ја надминува последната официјална понуда на компанијата за колективно договарање.

Преговарачот на Cockpit Association Марсел Гролс го опиша зголемувањето како пријатно изненадување и чекор кон одржливо партнерство. „Сега сме на вистинскиот пат“, рече Грелс.

Шефот за човечки ресурси на Луфтханза, Мајкл Нигеман, најави дека понатамошниот дијалог со Cockpit Association кон одржливи решенија ќе се одвива со взаемна доверба.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП