петок, 9 декември 2022
ПочетнаКОМПАНИИГерманскиот оператор со гас „VNG“ ќе бара помош од државата

Германскиот оператор со гас „VNG“ ќе бара помош од државата

Увозникот на природен гас „VNG“ има намера да аплицира за мерки за стабилизација од германското Министерство за економија поради наглиот раст на цените на енергенсите. Мерките треба да компензираат за значителните загуби и да овозможат продолжување на бизнисот, рече подружницата на енергетската компанија „EnBW“.

„Со цел да се спречи понатамошна штета на „VNG“ и да се обезбеди способност на „VNG“ групацијата да работи како целина“, компанијата е принудена да дејствува на овој начин, се вели во соопштението на компанијата.

Таа веќе аплицираше за средства од таканаречениот данок на гас. Причината за новиот чекор е што гасот треба да се купува по „значително повисоки цени на енергетските пазари“ поради неподмирените обврски за снабдување од добавувачите.

До почетокот на руската агресивна војна, „VNG“ беше група на компании со добра здравствена состојба, која придонесуваше за безбедно снабдување со гас на Германија преку нејзините четири области на активност – трговија и продажба, транспорт, складирање и биогас, а исто така помагаше во обликувањето на енергијата, транзиција преку своите визионерски активности во областа на зелените гасови – со биогас и водород. Поради последиците од руската војна на енергетските пазари, „VNG“ не по своја вина се најде во се покритична финансиска ситуација, објаснуваат од компанијата.

Ова се должи на потребата од набавка на замени на комерцијалните пазари. Количините на гас погодени од недостигот на руски залихи, од кои некои беа по фиксни цени, сега мора да се испорачуваат по значително повисоки цени. На „VNG“ му требаат овие заменски количини за да продолжи да ги снабдува своите клиенти доверливо и според првично договорените услови и на тој начин да ги заштити своите клиенти од воени штети. „VNG“ обезбедува околу 20 отсто од потрошувачката на гас во Германија, снабдувајќи 400 општини, кои главно се наоѓаат во источниот дел на земјата, се вели во соопштението на енергетската компанија. Со седиште во Лајпциг, групацијата има околу 1.500 вработени и во финансиската 2021-ва година реализирала фактурирана продажба во вредност од околу 18,5 милијарди евра.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП