понеделник, 11 декември 2023
ПочетнаКОМПАНИИ„T-Mobile“ ќе откупи акции во вредност од 14 милијарди долари

„T-Mobile“ ќе откупи акции во вредност од 14 милијарди долари

Американската филијала на „Deutsche Telekom“ – „T-Mobile US“, објави програма за откуп на акции во износ од 14 милијарди долари. Оваа година може да се откупат обврзници вредни до 3 милијарди долари, соопшти „T-Mobile“ во задолжителното поднесување до Комисијата за хартии од вредност на САД.

Целата програма ќе трае до крајот на септември 2023-та година. „Точниот тајминг, цена и износот на откупот ќе зависат од моменталните цени на акциите, општите економски и пазарни услови“, соопшти компанијата.

Овој потег би можел особено да му помогне на „Deutsche Telekom“, бидејќи не поседува мнозински удел во својата подружница во САД. Според пресметките на давателот на услуги „S&P Global Market Intelligence“, уделот на „Deutsche Telekom“ во „T-Mobile US“ е 48,25%. Раководството на групацијата во Бон сака да ја зголеми својата сопственост до мнозински удел. Посебно правило му дава на „Telekom“, мнозинство гласови, но тој договор истекува за две години.

Всушност, „Deutsche Telekom“ едноставно би можел да добие мнозински удел со купување на повеќе акции. Но, тоа би било скапо. Компанијата на берзата „DAX“ веќе има акумулирано рекордни долгови од 146 милијарди евра.

А купувањето акции во моментов би било особено скапо, бидејќи акциите на „T-Mobile“ остро се зголемија на берзата. За прв пат, компанијата се искачи на највисоко оценет јавен мобилен оператор во светот, оставајќи ги зад себе американските ривали „Verizon“ и „AT&T“. До затворањето на берзата во четвртокот, пазарната капитализација на „T-Mobile“ беше над 182 милијарди долари.

Благодарение на откупот на акциите, „Deutsche Telekom“ нема да мора да стекнува нови хартии од вредност за да добие мнозински удел во „T-Mobile“. Американската подружница веќе објави: „Deutsche Telekom“, главниот акционер на компанијата, во моментов нема намера да продава обични акции во рамките на програмата за откуп“, процентуалниот удел што германската групација го поседува во нејзината американска подружница ќе се зголеми.

Обемот на акциите на крајот зависи од вредноста по која акциите ќе се откупат назад. По постојани цени, вредноста на акциите на германскиот концерн во подружницата би можела да се искачи на над 52%.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП