сабота, 1 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Deutsche Telekom“ повторно ја зголеми годишната прогноза

„Deutsche Telekom“ повторно ја зголеми годишната прогноза

„Deutsche Telekom“ по втор пат ја зголеми годишната прогноза и објави клучна квартална добивка над прогнозите, поддржана од подобрите перформанси на американската единица „T-Mobile“, како и од растот на нејзиниот европски бизнис.

Прилагодената добивка пред даноци, камати, амортизација и амортизација и по наемите (EBITDA AL) се зголеми на 9,9 милијарди евра, надминувајќи ја консензуалната прогноза на аналитичарите од 9,84 милијарди евра.

Приходите на телекомуникацискиот оператор во вториот квартал се зголемија за 5,9% на 28,2 милијарди евра, во согласност со очекувањата.

Компанијата сега очекува да пријави приспособена „EBITDA AL“ од околу 37 милијарди евра за 2022-ра година, што е повеќе од претходната прогноза од повеќе од 36,6 милијарди евра.

„Deutsche Telekom“, кој се обидува да го намали својот долг од речиси 136 милијарди евра, го продава својот бизнис со кули за да ослободи средства за инвестирање во инфраструктурата и безбедносните контроли на својот американски бизнис.

Минатиот месец, компанијата објави дека продава 51 отсто од својот бизнис со телекомуникациски кули на конзорциумот на канадскиот „Brookfield“ и американската компанија за приватен капитал „DigitalBridge“, која ја проценува единицата на 17,5 милијарди евра.

На почетокот на оваа година, „Deutsche Telekom“ купи дополнителен удел во „T-Mobile“ од јапонскиот конгломерат „SoftBank“ за 2,4 милијарди долари, со што својот удел во американската компанија го зголеми на 48,4%.

„T-Mobile“, кој сочинува три петтини од приходот на групацијата, го зголемува бројот на претплатници по неговото спојување со „Sprint“ и додека ги промовира своите 5G услуги.

Минатиот квартал, „T-Mobile“ додаде 1,7 милиони месечни корисници, со што својата корисничка база достигна 110 милиони.

„Deutsche Telekom“ објави 54,6 милиони мобилни претплатници во Германија и 46,5 милиони во остатокот од Европа.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП