вторник, 27 септември 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Nikola“ го пријави првиот приход од продажбата на своите електрични камиони

„Nikola“ го пријави првиот приход од продажбата на своите електрични камиони

Американскиот производител на електрични возила „Nikola Corp.“ ја објави својата прва значајна заработка, но предупреди дека испораките на камиони оваа година ќе бидат на долниот крај од целниот опсег поради нарушените синџири на снабдување, пишува „Bloomberg“.

Приходите од продажбата на концернот во вториот квартал достигнаа 18,1 милиони долари, со што компанијата со седиште во Феникс ги надмина очекувањата на аналитичарите.

„Nikola“ пријави и помала загуба од очекуваната од 25 центи по акција.

Иако компанијата ја потврди својата прогноза за испораки на камиони за 2022-ра година, таа очекува резултатите да бидат поблиску до долниот дел од целниот опсег од 300 до 500 единици, рече главниот финансиски директор Ким Брејди на конференциска врска со аналитичарите.

„Nikola“ можеше да изгради 50 електрични камиони на батерии во кварталот, што е на долниот дел од претходните 60 единици. Компанијата исто така испорача 48 камиони на дилерите, пропуштајќи ја сопствената прогноза.

Стартапот се смета за лидер во електричните тешки возила, каде што ќе се натпреварува со „Tesla“ и традиционалните концерни како што е „Volvo AB“. Во исто време, „Nikola“ се обидува да ја подобри својата репутација откако беше казнет со 125 милиони долари од американските регулатори за наводна заблуда на инвеститорите. Компанијата се соочи и со доцнење на производството, што дополнително ги влоши односите со инвеститорите.

„Nikola“ очекува неговото производство значително да порасне во втората половина од годината, рече Брејди. Компанијата има за цел да испорача помеѓу 65 и 75 камиони во тековниот квартал. Ќе треба да ги зголеми испораките на околу 200 единици во последниот квартал од годината за да го достигне долниот дел од целниот опсег.

Производството е отежнато поради одложените испораки на батерии од добавувачот „Romeo Power“, кој „Nikola“ најави дека ќе го купи претходно оваа недела.

Компанијата, исто така, ја откри локацијата на три водородни станици во Калифорнија, пазар каде што ќе го започне својот бизнис со камиони со горивни ќелии.

„Nikola“ долго време планира да изгради мрежа на водородни влечни станици низ целата земја. Сепак, компанијата наиде на бројни пречки при обезбедувањето градежни и дозволи за пуштање во работа.

Концернот го заврши кварталот со 529,2 милиони долари во готовина.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП