среда, 28 септември 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Uber“ бележи загуба, но е подобра од очекуваната

„Uber“ бележи загуба, но е подобра од очекуваната

Компанијата за споделување на возење „Uber“ објави загуба за вториот квартал, но нејзиниот приход за периодот беше поголем од претходно очекуваното.

Акциите на „Uber“ пораснаа за 12% во претпазарното тргување денеска.

Компанијата забележа загуба од 1,33 по акција и приход од 8,07 милијарди долари, во споредба со очекувањата од 7,39 милијарди долари, според истражувањето на аналитичарите на „Refinitiv“.

Компанијата објави нето загуба од 2,6 милијарди долари во вториот квартал, од кои 1,7 милијарди долари се должат на инвестициите и ревалоризациите на нејзините акции во „Aurora“, „Grab“ и „Zomato“.

Но, извршниот директор на „Uber“, Дара Косрошахи, рече дека компанијата продолжува да има корист од зголемената побарувачка за транспорт и промената на потрошувачката од малопродажба на услуги.

Компанијата објави ЕБИТДА од 364 милиони долари, откако во првиот квартал прогнозираше дека ќе биде помеѓу 240 и 270 милиони долари. Бруто резервациите од 29,1 милијарди долари се зголемија за 33% на годишно ниво и беа во согласност со претходните очекувања од 28,5-29,5 милијарди долари. „Uber“ исто така објави 382 милиони долари бесплатен готовински тек.

„Uber“ во голема мера се потпираше на својот бизнис за испорака на храна „Eats“ за време на пандемијата, но приходите од нејзиниот сегмент за возење со град го надминаа „Eats“ бидејќи луѓето почнаа да возат повеќе.

Овој тренд продолжи и во вториот квартал, при што приходите од транспорт изнесуваат вкупно 3,55 милијарди долари, во споредба со 2,69 милијарди долари од испораката на храна.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП