среда, 28 септември 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„ВР“ оствари најголема добивка последните 14 години

„ВР“ оствари најголема добивка последните 14 години

Нафтениот и гасниот енергетски гигант „ВР“ објави нето добивка во вториот квартал од 8,5 милијарди долари, што е негов најголем профит во последните 14 години.

Ова претставува речиси 300% зголемување на добивката од 2,8 милијарди долари во истиот квартал од 2021-ва година и од добивката од 6,2 милијарди долари во првиот квартал, како и малку под рекордните 8,8 милијарди долари пријавени од „ВР“ во третиот квартал од 2008-ма година.

Добивката пред оданочување се зголеми на 14,06 милијарди долари од 5,14 милијарди долари една година порано, при што заработката по акција се зголеми на 2,83 долари, во споредба со 0,92 долари во вториот квартал од 2021-ва година.

Во меѓувреме, продажбата и другите оперативни приходи се зголемија на 67,87 милијарди долари од 36,47 милијарди долари една година порано, при што вкупните приходи достигнаа 69,51 милијарди долари, во споредба со 37,6 милијарди долари пред една година.

Енергетскиот гигант очекува производството во третиот квартал нагоре да биде во голема мера рамно во споредба со вториот квартал од 2022-ра година.

Сепак, за целата година, „ВР“ продолжува да очекува пријавеното производство нагоре да биде во голема мера рамно во споредба со 2021-ва година и капиталните трошоци да бидат во опсег од 14 до 15 милијарди долари.

„ВР“ објави зголемување од 10% на својата квартална дивиденда на 6,006 центи по обична акција, а за целата 2022-ра година, компанијата продолжува да очекува да има капацитет да ја зголеми својата годишна дивиденда по обична акција за околу 4% во периодот до 2025-та година.

„Денешните резултати покажуваат дека „ВР“ продолжува да работи добро додека се трансформира. Нашите вработени продолжија да работат напорно во текот на кварталот, помагајќи да се реши енергетската трилема за сигурна, достапна и енергија со ниска содржина на јаглерод. Ние го правиме тоа обезбедувајќи нафта и гас за потребите на светот, а во исто време инвестираме за да ја забрзаме енергетската транзиција“, рече Бернард Луни, извршен директор на енергетската компанија.

„ВР“ беше најновата голема компанија за нафта и гас што објави огромни профити во вториот квартал, што веројатно ќе предизвика нови повици во некои земји за уште една рунда даночни зголемувања на индустријата.

Американските гиганти „ExxonMobil“ и „Chevron“ забележаа рекорден профит во вториот квартал од 17,9 милијарди долари и 11,6 милијарди долари, соодветно, додека „Shell“ го собори својот профитен рекорд втор квартал по ред, забележувајќи приспособена добивка од 11,5 милијарди долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП