вторник, 27 септември 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАДел од огромната кинеска ракета падна на Земјата, еве каде се урна

Дел од огромната кинеска ракета падна на Земјата, еве каде се урна

Фрагмент од кинеската ракета падна на Земјата над Индискиот и Тихиот океан, соопштија американски и кинески официјални лица.

Кинеската Национална вселенска агенција (CNSA) соопшти дека поголемиот дел од остатоците од погонот Long March 5 изгореле во атмосферата. Таа додаде дека местото на влегување во атмосферата е над морето Сулу во Тихиот Океан.

НАСА вели дека Пекинг не ги споделил „конкретните информации за траекторијата“ потребни за да се утврди каде може да паднат остатоците.

Кинеската амбасада во Вашингтон веднаш не го коментираше случајот. Кина претходно оваа недела рече дека внимателно ќе ги следи остатоците, но рече дека тие претставуваат мал ризик за било кого на Земјата.

Американската вселенска команда соопшти дека ракетата Long March 5B влегла во атмосферата на Земјата над Индискиот Океан околу 12:45 часот по локално време, но ги доведе во прашање „техничките аспекти на повторното влегување, како што е потенцијалната локација на дисперзија на отпадот“.

„Сите вселенски нации треба да ги следат утврдените најдобри практики и да го дадат својот дел за да го споделат овој тип на информации однапред за да овозможат веродостојни предвидувања за потенцијалниот ризик од удар на отпадот“, рече администраторот на НАСА, Бил Нелсон.

„Тоа е од суштинско значење за одговорно користење на вселената и осигурување на безбедноста на луѓето овде на Земјата“, додаде тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП