недела, 2 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Barclays“ објави пад на профитот од 48% по скапата грешка во американското...

„Barclays“ објави пад на профитот од 48% по скапата грешка во американското тргување

Британската банка „Barclays“ забележа остар пад на добивката во вториот квартал поради значителна одредба поврзана со скапа грешка во тргувањето во САД, објави „CNBC“.

„Barclays“ објави нето профит што им се припишува на акционерите од 1,071 милијарди фунти (1,30 милијарди долари), надминувајќи ги очекувањата на аналитичарите од 1,085 милијарди фунти. Сепак, ова е пад од 48% во однос на истиот период лани.

Банката издвои 1,9 милијарди фунти за судски спорови и парични казни во првата половина од годината, вклучувајќи ги и трошоците од 1,3 милијарди фунти поврзани со она што банката го нарече „прекумерно издавање хартии од вредност“ во САД.

„Barclays“ на почетокот на оваа година објави дека продала 15,2 милијарди долари повеќе во американски структурирани инвестициски производи отколку што и било дозволено.

Трошоците од 1,3 милијарди фунти во судски спор и парични казни во вториот квартал беа „значително неутрализирани“ со хеџингот, што генерира приход од 758 милиони фунти, соопшти банката.

„Barclays“, исто така, издвои 165 милиони фунти за да се договори со регулаторите во врска со истрагата за употребата на комуникациски алатки од страна на вработените во финансиската индустрија. Наводите, заедно со поскапувањето на доларот во однос на британската фунта, го поттикнаа „Barclays“ да ја зголеми својата прогноза за оперативните трошоци за целата година на 16,7 милијарди фунти од претходната проценка од 15 милијарди фунти.

Приходите на групата за кварталот достигнаа 6,7 милијарди фунти, што е повеќе од 5,4 милијарди фунти пред една година.

Соодносот „CET 1“ на основната главнина на банката и активата пондерирана според ризикот, мерка за нејзината солвентност, падна на 13,6 отсто од 13,8 отсто во првиот квартал.

Вкупните оперативни трошоци изнесуваа 5 милијарди фунти, од 3,7 милијарди фунти во вториот квартал од 2021-ва година.

Главниот извршен директор К.С. Венкатакришнан (познат како Венкат) коментира дека банката постигнала „силна прва половина“, при што приходите на групата се зголемени за 17%.

„Растот на приходите на широка основа што го постигнавме во првиот квартал продолжи кај сите три оперативни бизниси во вториот квартал. Нашите перформанси во првата половина ја покажуваат издржливоста и предноста што ги носи диверзификацијата на сите нивоа и во банката и во рамките на нашиот бизнис “, рече тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП