недела, 2 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Walmart“ ја намали прогнозата за профитот за целата година

„Walmart“ ја намали прогнозата за профитот за целата година

Американскиот малопродажен гигант „Walmart“ предупреди дека повисоките цени на храната и горивата предизвикуваат потрошувачите да ги намалат трошоците, што е загрижувачки сигнал за американската економија, која се потпира на одржливата куповна моќ на домаќинствата во услови на забрзана инфлација.

Најголемиот американски трговец на мало, кој во мај предупреди дека е оптоварен со премногу непродадени стоки, сега рече дека ги намалува цените за да ги намали нивоата на залихи во својот водечки синџир продавници, како и во синџирот магацини „Sam’s Club“. Овој потег ќе доведе до пад на добивката на компанијата за вториот квартал и за фискалната година.

Веста ја намали цената на акциите на „Walmart“ за речиси 10% во текот на синоќешното тргување и изврши притисок врз другите акции. „Amazon.com“ падна за речиси 4% на берзата. Ривалот на „Walmart“ на онлајн малопродажниот пазар треба да ги пријави финансиските резултати во четврток.

Предупредувањето фрла сенка во текот на една недела во која низа глобални компании – од „McDonald’s“ и „Procter & Gamble“ до „Visa“ и „General Motors“ – треба да ги споделат со инвеститорите податоците за нивните финансиски перформанси во последниот квартал и да дадат изгледи за останатите од годината.

Инфлацијата е на највисоко ниво во последните децении и се очекува американската централна банка да ги зголеми каматните стапки оваа недела во обид да се спротивстави на растот на цените. Неколку високотехнолошки компании предупредија на забавување на растот во последните денови, а лидерите на некои од најголемите банкарски компании рекоа дека постои висок ризик од рецесија.

Од „Walmart“ велат рече дека повисоките трошоци за храна и гориво ѝ наштетиле на продажбата на основните производи, особено облеката, бизнис што носи повисоки маржи на компанијата. Севкупно, гигантот очекува споредливи приходи од продажба, вклучувајќи ги и трошоците за гориво, за единицата на „Walmart“ во САД да порасне за 6% во вториот квартал од претходната година, но растот ќе дојде од помалку профитабилни ставки. Компанијата треба да ги објави целосните резултати за вториот квартал на 16-ти август.

Иако невработеноста во САД останува на едно од најниските нивоа во последните децении, довербата на потрошувачите падна на најниско ниво досега во јуни – загрижувачки знак бидејќи потрошувачката на домаќинствата сочинува околу 70% од американската економија. Некои купувачи, особено оние од посиромашните домаќинства, чувствуваат особен притисок врз нивните паричници и се свртуваат кон поевтини производи.

„Walmart“ сега очекува неговата оперативна добивка да падне за 10-12% за фискалната година до крајот на јануари. Во мај, компанијата рече дека очекува оперативниот профит за годината да се намали за околу 1%, без валутни флуктуации. Тоа беше под претходната прогноза за пад од околу 3%.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП