недела, 2 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИПрофитот на „Goldman Sachs“ се преполови во кварталот

Профитот на „Goldman Sachs“ се преполови во кварталот

Американската банка „Goldman Sachs Group“ во понеделникот објави помал од очекуваниот пад од 48 отсто на добивката во вториот квартал, амортизирана од силата во тргувањето со фиксен приход, бидејќи инвеститорите ги приспособуваа своите облози во услови на големи превирања на пазарот.

Приходите на одделот за глобални пазари, во кој се сместени тргувањето со финансиските инструменти на „Goldman“, скокнаа за 32% на 6,47 милијарди долари, со фиксен приход и тргување со стоки за 55% и тргување со акции за 11%.

Тоа и помогна на банката да го неутрализира ударот на нејзиниот бизнис со инвестициско банкарство од падот на активноста и зделките за издавање акции, бидејќи расположението за ризици ги зафати глобалните пазари.

Приходите од инвестициското банкарство паднаа за 41% на 2,14 милијарди долари во кварталот на годишна основа. Приходите од издавање акции и долг се намалени заедно со оние од консултации за котација на компании на берзи и преземања.

Нето приходот на банката се намали за 23% до 11,86 милијарди долари во вториот квартал на годишна основа, а профитот речиси се преполови на 2,8 милијарди долари или 7,73 долари по акција.

Високата инфлација и зголемувањето на трошоците за задолжување за нејзино ограничување ги разбрануваа глобалните финансиски пазари, принудувајќи ги компаниите да го ограничат својот апетит за зделки за спојување додека ги забавуваат нивните напори за собирање готовина преку издавање акции или обврзници.

Во вториот квартал, глобалниот пазар на иницијална јавна понуда забележа 305 зделки кои собраа приходи од 40,6 милијарди долари, што е за 65 отсто помалку од минатата година, според извештајот на „Ernst & Young“.

Вредноста на објавените трансакции, исто така, се намали за 25,5% на годишна основа на 1 трилион доларо во кварталот, при што активноста на „М&А“ во САД падна за 40%, покажаа податоците на „Dealogic“.

Управувањето со средствата беше уште еден слаб дел од бизнисот за „Goldman“, со нето приход од 1,08 милијарди долари, пад од 79% од вториот квартал од 2021-ва година.

Резервите за загуба на заеми беа 667 милиони долари за вториот квартал од 2022-ра година, во споредба со нето позитивата од 92 милијарди долари во вториот квартал од 2021-ва година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП