недела, 1 октомври 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАГерманија моли за работници: Угостителите бараат итен увоз на работна сила

Германија моли за работници: Угостителите бараат итен увоз на работна сила

Угостителската индустрија практично се затвори за време на пандемијата во 2020 година, а во 12-те месеци од јуни истата година, повеќе од 10 проценти од работната сила во индустријата најде работа на друго место.

Поголемиот дел од нив отиде во малопродажните синџири. Германските ресторани сега бараат од владата итно да ја олесни имиграцијата на квалификувани работници.

Пандемијата и заклучувањата силно ја погодија угостителската индустрија и многу поранешни работници избегаа од индустријата во трговија и услуги, соопшти во понеделникот Германскиот институт за економски прашања (IW), цитирајќи своја студија. Имено, од 2020 година угостителството го напуштиле 216.000 луѓе.

Од нив околу 35.000 се вработени во трговските синџири, со почетна плата од најмалку 14 евра на час. Други 27.000 се преселиле во транспортот и логистиката, често правејќи услуги како што се испорака, а исто толку нашле канцелариска работа.

Во исто време, не само оние кои работеа во угостителството ја напуштија угостителската индустрија: во 12-те месеци од јуни 2020 до јуни 2021 година, речиси 60.000 вработени со полно работно време, односно 10,3 отсто од работната сила во индустријата, ги сменија работните места.

„Во ниту една друга индустрија падот не е толку драматичен, ниту во апсолутни бројки ниту во однос на уделот“, наведуваат авторите на студијата, Аника Јансен и Пола Рисиус.

Асоцијацијата за угостителство во Баварија сега се приклучи на повиците до германската влада да ја поедностави и забрза имиграцијата на квалификувана работна сила. Истовремено, германските ресторани се особено заинтересирани за работниците од земјите од Западен Балкан.

Генералниот директор на „Дехог“, Томас Геперт, предупреди дека без побрзо издавање дозволи за престој од земји надвор од Европската унија „нема да се покрие недостигот од работници во Германија“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП