недела, 2 октомври 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАДали користите Google Chrome? Веднаш ажурирајте ја најновата верзија

Дали користите Google Chrome? Веднаш ажурирајте ја најновата верзија

Google ги повика сите свои корисници кои го користат нивниот веб-прелистувач Chrome веднаш да ја ажурираат апликацијата на нивните уреди. Имено, откриен е безбедносен пропуст кој може сериозно да ја загрози безбедноста и приватноста на корисниците, како на Windows, така и на Android.

Иако Google не сакаше да прецизира за какви пропусти, тие најавија дека се свесни за нивното постоење и дека ќе ги објават деталите откако корисниците ќе имаат шанса да ги ажурираат своите системи и да се заштитат.

Познато е дека еден од пропустите се однесува на обработка на JavaScript, а другата на искористување на меморијата на уредот. Исто така, ранливоста беше откриена во проект со отворен код кој користи Chrome за комуникација во реално време помеѓу веб-прелистувачот и уредот.

Корисниците на Android можат да проверат дали ја имаат најновата верзија со посета на продавницата на Google Play на нивниот уред и проверка за достапни ажурирања.

Корисниците на Windows треба да го вклучат Chrome, да го изберат паѓачкото мени скриено зад трите точки во горниот десен агол и да кликнат на Settings, Help, а потоа на About Google Chrome. Во прозорецот ќе се појави информација дали Google Chrome е ажуриран на најновата верзија или дали ажурирањето ќе започне автоматски. По ажурирањето, неопходно е да се овозможи Chrome да се рестартира за да може ажурирањето да се примени.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП