26 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Amazon“ купи дел во „Grubhub“

„Amazon“ купи дел во „Grubhub“

Американскиот интернет гигант „Amazon.com“ ќе се здобие со удел во „Grubhub“ на „Just Eat Takeaway.com“ и ќе им понуди на американските корисници на својата претплатална услуга „Prime“ едногодишно членство во услугата за испорака на храна, пишува „Bloomberg“.

Договорот за членство ќе се обновува секоја година, освен ако не биде раскинат од „Amazon“ или „Grubhub“, објави амстердамскиот „Just Eat“. Покрај тоа, „Amazon“ ќе добие еквивалент на 2% удел во обичните акции на „Grubhub“ со опција да го зголеми на 15%.

„Just Eat“ ќе продолжи да работи на делумна или целосна продажба на „Grubhub“, објави компанијата. Холандскиот гигант веќе во април објави дека планира да најде купувач за американскиот бизнис, помалку од една година откако ја купи компанијата за 7,3 милијарди долари.

Извршниот директор на „Just Eat“, Итсе Гроен е под притисок да најде начин да ја врати компанијата во раст откако голем број ривали успеаја да украдат од нејзиниот удел на пазарот и откако многу ресторани кои беа затворени поради пандемијата со Ковид-19, а повторно беа отворени.

Во презентацијата пред аналитичарите и инвеститорите во октомври, Гроен ја претстави својата стратегија за раст во Соединетите Држави, таргетирајќи ги предградијата на клучните пазари и банкарството на мини-магацини во Њујорк за да се исполнат брзите нарачки.

Договорот со „Amazon“ нема да влијае на финансиските резултати на „Grubhub“ за оваа година. Уделот на „Amazon“ е во форма на гаранции кои ќе бидат доделени во зависност од тоа колку добро функционира бизнисот и колку нови клиенти привлекува.

Цената на акцијата на „Just Eat“ порасна на почетокот на тргувањето во Амстердам. Акцијата падна за 2,7% во вторникот и е намалена за 72% од почетокот на годината до денес.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП