четврток, 7 јули 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Nordex“ пропадна длабоко во зоната на загуба

„Nordex“ пропадна длабоко во зоната на загуба

Повисоките трошоци за суровини и логистика, како и промените во производството и помалиот капацитет за инсталација, доведоа до поголеми загуби за германскиот производител на ветерни турбини „Nordex“ во првиот квартал.

„Почетокот на 2022-ра година беше тежок и секако отиде поинаку отколку што сите очекуваа“, рече извршниот директор Хозе Луис Бланко.

„Ситуацијата со трошоците останува нестабилна и има значителни нарушувања во синџирот на снабдување“, рече тој.

„Nordex SE“ ја потврди својата прогноза, откако претходно ја намали во мај. Цената на акциите се намали на почетокот на тргувањето, но потоа го скрати падот.

Аналитичарите на „Metzler“ предвидуваат дека вака „Nordex“ го заврши својот најслаб квартал од годината. Потврдувајќи ги своите цели, компанијата има изгледи да ја удвои продажбата во наредните квартали и значително да ги намали загубите, велат експертите. Наспроти позадината на наглото поскапување на електричната енергија, треба да се овозможи да се применат повисоки цени за операторите на електраните, што ќе ги зголеми шансите за профит. Аналитичарите на „Citigroup“ пишуваат дека сега е важно да се подготви сигурен патоказ за финансиските извештаи. Генерално се очекува зголемување на капиталот.

Во првите три месеци од годинава приходите се намалени за четвртина на 933 милиони евра на годишно ниво. Прилагодената оперативна добивка пред камата, даноци, амортизација и амортизација (EBITDA) и пред трошоците за реструктуирање на производството е минус 52 милиони евра (загуба) по добивката од 10,4 милиони евра во истиот период од минатата година. Така, прилагодената „EBITDA“ маржа е минус 5,6%. Вклучувајќи ги трошоците за реструктуирање, маржата е 13,9%. „Nordex“ ја зголеми консолидираната загуба од 54,7 милиони евра на 150,5 милиони евра.

„Nordex“ во првиот квартал инсталираше турбини со вкупна моќност од 867 мегавати (MW) наспроти 1.453 мегавати во истиот период лани. Приходите од набавки, без услужните дејности, изнесуваат 903 милиони евра со номинален капацитет од 1.165 мегавати, наспроти 911 милиони евра и 1.247 мегавати во истиот период лани.

За тековната година, компанијата продолжува да очекува приходи од 5,2-5,7 милијарди евра и маржа „EBITDA“ од минус 4% до 0%. Ова ги вклучува сите еднократни и неоперативни трошоци. „Nordex“, исто така, ја потврди својата среднорочна цел на маржата на „EBITDA“ од 8%.

„Nordex“ првично планираше да ги претстави своите податоци за првиот квартал на почетокот на мај. Сепак, нивното објавување беше одложено поради сајбер напад. Поради ова доцнење акциите беа отстранети од индексите „SDAX“ и „TecDAX“, бидејќи според германските закони, податоците мора да се достават во рок од 75 дена по завршувањето на извештајниот период.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП