среда, 7 декември 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Oracle“ ги надмина очекувањата на пазарот и покрај општите тешкотии

„Oracle“ ги надмина очекувањата на пазарот и покрај општите тешкотии

Американскиот технолошки концерн „Oracle Corp.“ објави силни резултати и предвиде дека напорите да се префрлат клиентите на облак добиваат на интензитет и купувањето на давателот на здравствени досиеја „Cerner Corp.“ ќе помогне да се забрза растот на бизнисот.

Инвеститорите реагираа позитивно, што доведе до зголемување на акцијата за повеќе од 13% во последователната сесија по денот во кој целиот пазар пропадна, а акциите на „Oracle“ достигнаа најниско ниво во последните 16 месеци на редовната сесија. Акциите на „Oracle“ паднаа за околу 27% досега во оваа година, како дел од пошироката продажба на технолошки акции.

„Комбинирајте ја високата стапка на раст на нашиот бизнис со облачната инфраструктура со новооткупениот бизнис на „Cerner“, и „Oracle“ е во позиција да постигне ѕвезден раст на приходите во следните неколку квартали“, рече извршниот директор Сафра Кац во изјавата во понеделникот за „Bloomberg“.

Компанијата со седиште во Остин, Тексас соопшти дека нејзиниот приход се зголемил за 5 отсто на 11,84 милијарди долари во четвртиот фискален квартал, а вкупниот приход од облакот се зголемил за 19 отсто од претходната година на 2,9 милијарди долари. Аналитичарите анкетирани од „FactSet“ очекуваа вкупен приход од 11,61 милијарди долари.

Растот на продажбата на компанијата, особено во областа на облак-компјутерите, доаѓа откако пандемијата со Ковид-19 поттикна сè повеќе бизниси брзо да се дигитализираат. Иако нормалните работни услови полека се опоравуваат со крајот на пандемијата, резултатите на „Oracle“ се сигнал за тоа колку е зголемена важноста на дигиталните операции.

Сафра Кац рече дека растот на приходите во четвртиот квартал е поттикнат од зголемената побарувачка за бизнисот со облачна инфраструктура, која порасна за 36%.

За кварталот што заврши на 31-ви мај, „Oracle“ објави заработка од 3,19 милијарди долари, или 1,16 долари по акција, во споредба со 4,03 милијарди долари или 1,37 долари по акција, една година порано. Прилагодената заработка по акција беше 1,54 долари, повеќе отколку што очекуваа аналитичарите 1,37 долари.

„Oracle“ е најновата технолошка компанија која известува за резултати во несигурна економска средина. На крајот на мај, „Salesforce Inc.“ ја ублажи својата прогноза за продажба за годината поради неизвесноста, вклучително и нестабилните девизни курсеви. Неколку дена подоцна, „Microsoft Corp.“ ги намали прогнозите за продажба и профит за тековниот квартал, повикувајќи се на влијанието на девизните курсеви.

Наспроти позадината на апрецијацијата на американскиот долар, компаниите од технолошкиот сектор со значителна изложеност во странство, вклучително и „Salesforce Inc.“ и „Microsoft Corp.“, забележаа раст кој беше апсорбиран од нестабилноста на валутата. „Oracle“, чија речиси половина од продажбата се надвор од Северна и Јужна Америка, рече дека кварталните приходи паднале за 5 отсто поради валутни флуктуации. Во понеделникот, американскиот долар го достигна највисокото ниво од април 2020-та година, бидејќи трговците се обложуваат на сè побрз циклус на зголемувања на каматните стапки од страна на Федералните резерви.

Најголемото позитивно изненадување на „Oracle“ беше цената на лиценците, што ги одразува тековните инвестиции на клиентите на компанијата во несигурни времиња, рече Анураг Рана, аналитичар во „Bloomberg Intelligence“.

„Ова е добар одраз на широките технолошки трошоци и навестува добар развој за целиот сектор“, рече тој. Претходно овој месец, „Oracle“ објави дека добил регулаторно одобрение за предложеното купување на компанијата за електронска медицинска евиденција „Cerner Corp.“ за околу 28,3 милијарди долари. Договорот го приближува „Oracle“ до значително присуство во индустријата, која е еден од главните двигатели на растот на „cloud computing“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП